Halle_vacsora

Hallévacsora a Svábhegyen

Jótékonysági hallévacsorát rendez december 18-án 16 órától a Svábhegyi Református Missziói Egyházközség, az Istenhegyi Szent László Plébánia, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat a Diana utcai parkban. Idén több mint háromszáz adaggal készül az esemény fő támogatója, a Bajai Halászcsárda.

A két világháború közötti időszakban kedvelt közösségi program volt a Svábhegyen a halászléfőzés, karácsony előtt összejöttek a környékbeliek, és együtt, a szabad ég alatt készítették el az ünnepi ételt. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel három évvel ezelőtt Béres Attila, a Svábhegyi Református Missziói Egyházközség presbitere a Jókai iskola előtti parkban.
„A hagyományok felélesztése és a közösségi kapcsolatok erősítése mellett a segítségnyújtás volt a célom” – magyarázta a kezdeményezés szándékát az ötletgazda. Béres Attila elmondta, hogy a halléárusítás bevételét a legszegényebbeknek ajánlják fel, a svábhegyi református és katolikus egyházközösség a leginkább rászorulókat támogatja ebből az összegből, hogy szebbé tegyék számukra a karácsonyt. De gondolnak azokra a kevésbé tehetős családokra is, akik éttermi áron nem tudnának az ünnep alkalmából halászlevet vásárolni: idén is csak 600 forintot kérnek egy adagért a rendezvényen.
A kedvezményes ár és a kiváló minőség már az első alkalommal népszerűvé tette a hallevet. „Az első rendezvényre háromszáz adaggal készültünk. De igencsak alulméreteztük a mennyiséget, a nagy érdeklődésre való tekintettel elképesztő iramban még újabb öt bogrács halászlét készíttetett a főszponzor, Bajnok Lajos, a Bajai Halászcsárda tulajdonosa” – mesélte Béres Attila. A halászléfőzést ezúttal is térítésmentesen vállalta a svábhegyi csárda. A szervező szerint az étterem a legnehezebb időszakban vállalta a jótékony célú munkát, hiszen karácsony előtt különösen sok a megrendelés, az ünnepi halászlét ilyenkor elvitelre is sokan vásárolják a svábhegyi Bajai Halászcsárdában.
„Szívesen támogatjuk a svábhegyi hagyományok erősítését” – indokolta Pápics Viktor, a csárda vezetője, miért ajánlották fel segítségüket a jótékonysági hallévacsora megrendezéséhez. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is hagyományos bajai pontyhalászlevet készítenek. Mint mindig, most is friss halat használnak fel, amit maguk szereznek be a halgazdaságoktól. A pontyokat kádakban tárolják, majd aranyvasárnap előtti éjszaka végzik el a pucolást. December 18-án délelőtt kezdik lefőzni a halat, hogy délutánra kész legyen. „Tizenhat órától kezdődhet a Diana utcai parkban a halléárusítás, ami addig tart, amíg ki nem fogynak az üstök” – mondta az étteremvezető.
A szervező, Béres Attila elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat és a Bajai Halászcsárda mellett mások is támogatják a karitatív rendezvényt. A halászléhez szükséges fűszereket, műanyag tányérokat, poharakat, evőeszközöket, valamint a tea és a forralt bor alapanyagait a CBA Príma boltokat üzemeltető Budakonzum Kft. biztosítja, a kenyeret a László Pékségtől kapják. A polgári védelem kerületi szervezete építi a sátrat. A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Fonti Krisztina alpolgármester segíti a szervezést, aki nemcsak az előkészületekben, hanem – akárcsak az elmúlt évben – az ételosztásban is tevékenyen közreműködik.

z.