Idosebbek_is_elkezdhetik

Idősebbek is elkezdhetik

Az egész országból érkeztek amatőr előadók a MOM Kulturális Központ nyugdíjasok számára kiírt versmondó versenyére. A legjobbnak járó első díjat egy visszatérő vendég, a somogyjádi Bózsa Sándorné vihette haza.

Mint mindig, ezúttal is változatos volt a versválasztás a MOM-ban rendezett Őszikék versmondó versenyen. A nagy kedvencnek számító Szabó Lőrinc, József Attila, Móra Ferenc és Babits Mihály mellett saját írások, illetve olyan ritkábban hallható szövegek is elhangoztak, mint Dsida Jenő Alázatos, könyörgő zsoltára, Áprily Lajos Szeptemberi fák, vagy Majthényi Flóra Mi a haza című költeményei.
A sokszínűség az előadásmódokban is megmutatkozott. A nyugdíjas korú versenyzőket szakmai szempontból értékelő Rudas Attila szerint mindez azt bizonyítja, hogy a költészet nemesíti a lelket, ezért a versmondás és a versírás az idősebbeknek is bátran ajánlható. Jó tanácsként még annyit fűzött hozzá, hogy versenyhelyzetben sem kell félni a vidámabb művektől, annál is inkább, mert a nevettetés sokszor nehezebb feladat, mint a fajsúlyosnak vélt mondanivaló tolmácsolása.
Néhány kisebb hiányosságra is felhívta a figyelmet, többeknél tapasztalta ugyanis, hogy összekeverték a mély érzéseket a pátosszal, ami azonban a természetes szövegmondás elsajátításával könnyedén kiküszöbölhető. A színész-rendező hangsúlyozta: az esetleges hibák ellenére minden versenyző győztesnek tekintheti magát, a helyezések ugyanis csupán egy pillanatnyi állapotot tükröznek, hiszen ugyanazt a verset senki sem tudja kétszer ugyanúgy elmondani. „Ajándék ez, csodálatos ajándék, a földig hajolok, úgy köszönöm meg” – idézte Márai Sándort a zsűriben helyet foglaló Bilicsi Erzsébet, aki szerint ezzel a gondolattal lehet a leginkább kifejezni a nyugdíjas szavazóknak kijáró tiszteletet.
Nem ismeretlen a XII. kerület a verseny idei győztese számára, a Kaposvár melletti kis faluból, Somogyjádról érkező Bózsa Sándornénak ugyanis a mostani volt a hatodik hegyvidéki fellépése. Mint elmondta, már gyermekkorában szívesen tanult verseket, a szavalással azonban csak nyugdíjba vonulása óta foglalkozik komolyabban. Azóta ez a legkedvesebb hobbija, a versmondó versenyek kedvéért szinte az egész országot bejárja, sőt rendszeresen megfordul Erdélyben is.
Nemrég csupa fiatal között különdíjat nyert egy brassói szavalóversenyen, novemberben pedig a debreceni Dr. Kardos Albert Nemzetközi Szavalóverseny első díját hozta el. Az Őszikéken évekkel ezelőtt különdíjat kapott, tavaly pedig a harmadik helyet sikerült megszereznie. „Rengeteg szöveget olvasok, azokat választom ki, amelyek valamiért megfognak, vagy éppen aktuálisnak tartom. A mostani verssel néhány hónappal ezelőtt arany fokozatot szereztem Hévízen” – mesélte büszkén Bózsa Sándorné.
A másodiknak járó díjat Pongrácz Judit vehette át, a harmadik helyet Kiss Kornél szerezte meg. Különdíjat kapott Dankó Jánosné és Dobó Józsefné.

Ám.