Keruleti_kisebbsegi_kozmeghallgatasok2

Kerületi kisebbségi közmeghallgatások (1.)

Évek óta üde színfoltot jelentenek a Hegyvidék gazdag kulturális kínálatában a kerületi kisebbségi önkormányzatok programjai. A 2011-ben megvalósult rendezvényekről, illetve az önkormányzatok működéséről a hagyományos év végi közmeghallgatásokon számoltak be a XII. kerületi nemzetiségek választott testületei. A bolgár és az örmény kisebbség év végi leltára következik.

Bolgár kisebbség

Áldozati leves

A kerületi bolgár kisebbségi önkormányzat az elmúlt egy évben is számos kulturális program megvalósításában közreműködött. Gendova Miroljuba elnök a közmeghallgatáson elmondta: támogatásukkal tavaly decemberben a Karinthy Frigyes Szalonban, januárban a kecskeméti Cifrapalotában, nemrégiben pedig Szentendrén és Leányfalun állították ki műveiket a Budapesten élő bolgár festőművészek. Októberben a néhány éve hazánkba költöző szófiai művész, Nenko Balkanski festményeit láthattuk a MOM Kulturális Központban. A Magyarországon, illetve az anyaországban élő bolgár képzőművészek közti kapcsolat szorosabbra fűzése érdekében felvették a kapcsolatot az északkelet-bulgáriai Balcsik városának galériáival, múzeumaival, hogy a jövőben bemutatkozási lehetőséget biztosíthassanak egymásnak.
A kisebbségi önkormányzat a kortárs bolgár képzőművészet mellett kiemelt figyelmet szentel a hagyományok ápolásának is. Minden évben megemlékeznek legnagyobb nemzeti ünnepeikről, március 3-án Bulgária török uralom alól való felszabadulását, május 24-én pedig a szláv írásbeliség és kultúra napját ünnepelték. Ez utóbbi programot nagy érdeklődés mellett a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban tartották meg, ahol fellépett a fiatalokból álló Martenica és Jantra, valamint az idősebb hölgyek részvételével működő Zornica táncegyüttes. A hagyományőrző Zornicát tavaly a kerületi adventi vásár színpadán is láthattuk.
Gendova Miroljuba megemlítette, hogy igyekeznek felkarolni a Bolgár Kulturális Fórum tevékenységét is. Az elmúlt egy évben kiadványok megjelentetéséhez, weboldalak elkészítéséhez, valamint egy Szent Naumról szóló tudományos konferencia megrendezéséhez járultak hozzá. A Bajza utcában található egyetlen magyarországi bolgár óvodát és iskolát a Hagyományőrző Tavaszköszöntő elnevezésű program megvalósításában segítették.
Az elnök kiemelte, hogy rendszeresen megjelennek a jelentős kerületi eseményeken: március 15-én és október 23-án részt vesznek a koszorúzási ünnepségeken, a Hegyvidéki Napok főzőversenyén pedig csapatot állítanak. Idén „kurbán csorbát”, azaz áldozati levest főztek; a bárányhúsból készült ételkülönlegesség óriási népszerűségre tett szert, pillanatok alatt „eltüntette” a kóstolóra vágyó közönség.

Örmény kisebbség

Különdíj a betlehemnek

A tavalyi választások eredményeképpen megváltozott az örmény kisebbségi önkormányzat összetétele: Ligeti Edina, Borosnyay Klára és Ispánkyné Somlyai Katalin személyében három új képviselő dolgozik a négytagú testületben – mondta el a közmeghallgatáson Csíkszentgyörgyi-Ficzus Margit elnök. Valamennyien társadalmi munkában látják el feladataikat, nem fogadnak el díjazást, költségtérítést. Ennek köszönhetően a 250 ezer forint állami normatívát, valamint a pályázaton elnyert 700 ezer forint célzott támogatást teljes egészében az örménység érdekében használhatták fel.
A kisebbségi önkormányzatot a harmadik választási ciklus óta irányító elnök elmondta, hogy Magyarország területén sokféle nemzetiség él, amely gyökerei ellenére magyarnak vallja magát. Ilyenek a magyarörmények is, akik szülőföldjükről elmenekülve I. Apafy Mihály fejedelem jóvoltából a XVII. században telepedtek le Erdélyben. A Kárpát-medencében hazára lelt örmény néptöredék háromszázötven éve őrzi származástudatát, de ma már magyar nyelven ápolja ősei kultúráját és hagyományait.
Ennek erősítésén munkálkodik a hegyvidéki örmény kisebbségi önkormányzat, amely az anyagi források szűkülése ellenére az idei évben is maradéktalanul megvalósította terveit. Részt vett például a tavalyi betlehemépítésen, az Ormódi utca sarkán kiállított örmény betlehem a második legtöbb internetes szavazatot kapta a kerület lakóitól.
A szokásokhoz híven az örmények a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen emlékeztek a nemzeti ünnepeken, március 15-én és október 23-án. Támogatták az Országos Széchényi Könyvtárban 2012-ben megrendezendő „500 éves az örmény könyvnyomtatás” nemzetközi kiállítás katalógusának összeállítását, az eleméri templom – Kiss Ernő aradi vértanú nyughelye – felújítását, valamint az Orlay utcai örmény katolikus templom fenntartását, illetve az ott kialakításra váró könyvtár és levéltár terveinek elkészítését. Anyagilag is segítik Lukács Béla magyarörmény miniszter mellszobrának felállítását, hozzájárultak a Fővárosi Örmény Klub karácsonyi ünnepségének megrendezéséhez, ahogyan lehetőségeikhez mérten támogatták Böjte Csaba árváinak karácsonyi ajándékvásárlását is.
Az utóbbi esztendők talán legnagyobb szabású programja volt az „Örmény kódexek, örmény motívumok – gyermekalkotásokban” című gyermekpályázatra beérkező 118 alkotásból válogatott kiállítás az újjávarázsolt MOM-ban. Jó eredményt értek el az örmények a Hegyvidéki Napok keretében megrendezett főzőversenyen, különleges erdélyi örmény ételekkel vendégelték meg a kerületi polgárokat.
Az elnök asszony kiemelte, hogy jövőre szeretnének emléktáblát állítani Hollósy Simonnak, és elképzelésüket reményeik szerint a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja.

z–mm