Ki_kel_kerulni_az_adossagcsapdabol

Ki kell kerülni az adósságcsapdából!

Az államadósság csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, otthonteremtés, a devizahitelesek megmentése, valamint az adórendszer további egyszerűsítése – Halász János szerint ezek a jövő évi költségvetés legfőbb céljai. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen számolt be a Hegyvidéken a 2012-es büdzsé legfontosabb részleteiről.

„Komoly eredményt hozott az idei év, hiszen a feszes, takarékos gazdálkodással sikerült három százalék alatt tartani az állami költségvetés hiányát” – hangsúlyozta a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán. A kerület polgármestere elmondta: annak ellenére, hogy a 2004-es uniós csatlakozásunkkal együtt szerződésben vállaltuk, korábban egyetlen évben sem sikerült 3% alatt tartani a hiányt. A 2010-es kormányváltáskor 7,8% volt a költségvetés deficitje. Ezt sikerült 4%-ra lenyomni, és az idei év az első, amikor a hiány 3% alatt maradhat.
A politikus szerint mindez azért lényeges, mert Magyarországgal szemben a szocialista kormányok idején elindult egy túlzottdeficit-eljárás, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy kizárhatnak bennünket az uniós pályázati programokból. „Ha túlnyújtózkodunk a takarónkon, azaz az államháztartás hiánya meghaladja a három százalékot, eleshetünk egy jóval nagyobb lehetőségtől, az európai uniós támogatásoktól” – figyelmeztetett a polgármester.
„Az elmúlt évek szocialista kormányai totális adósságba taszítottak bennünket. A felhalmozott adósságállomány miatt minden évben körülbelül 2500 milliárd forintot kell visszafizetni, ami hatalmas összeg: az évente befolyó személyi jövedelemadó körülbelül háromszorosa” – magyarázta Halász János államtitkár, miért is van szükség jelentős változásokra. Mint kifejtette, az adósságcsapdából nem lehet kikerülni a meglévő szerkezet további működtetésével, ezért elengedhetetlen a nagy ellátórendszerek átalakítása. „Az idei évben meghozzuk a megújuláshoz szükséges szaktörvényeket, valamint elkészítjük azt a költségvetést, ami lehetővé teszi, hogy jövőre olyan átalakítások kezdődjenek, amelyek révén elrugaszkodhatunk az európai válságzónától, képessé válhatunk arra, hogy meghaladjuk az európai átlagnövekedést” – jelentette ki.
Az államadósság csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, otthonteremtés, a devizahitelesek megmentése, valamint az adórendszer további egyszerűsítése – Halász János beszámolója szerint ezekhez a vállalásokhoz kapcsolódnak a 2012-es költségvetés fő céljai. Az államadósság kapcsán elhangzott, hogy idén két lépcsőben közel 1000 milliárd forintot sikerült visszafizetni. Ennek mértéke 2002-ben a nemzeti össztermékhez képest még csak 53% volt – 2010-re ez az arány közel 82%-ra nőtt. Mostanra az államadósságot sikerült 73%-ra visszaszorítani.
Az államtitkár hangsúlyozta, a legnagyobb alrendszereket úgy alakítják át, hogy azok a jövőben ne termeljék újra az államadósságot. Ennek szellemében történik meg a nyugdíjrendszer, valamint az egészségügyi ágazat önálló lábra állítása – ez utóbbi törekvéshez kapcsolódik, hogy 2012. január 1-jétől állami kézbe veszik a megyei, illetve fővárosi kórházakat.
A kórházak állami kézbe vételének előnyei kapcsán Pokorni Zoltán a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb példáját hozta fel. Mint mondta, a jelenleg fővárosi, illetve egyetemi fenntartású intézményeket mindössze néhány méter választja el egymástól, ennek ellenére szinte semmilyen kooperáció nincs köztük. A közös irányítással azonban megteremthető az együttműködés, a kapacitásaikat ésszerűbben lehet majd kihasználni, és ez mindenképpen a betegek javára válik.

z.