Mattoltak_a_gyerekek

Mattoltak a gyerekek

Újabb rangos versenyen nyert a Virányos Általános Iskolába járó Telek Zsigmond. A Hegyvidék egyik legsikeresebb ifjú sakkozója ezúttal a huszonharmadik Lauder Sakkfesztiválon a B korcsoportos fiúk mezőnyében diadalmaskodott. A díjakat az idei férfi Európa-bajnokság harmadik helyezettje, a női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezető Polgár Judit adta át.

Mára az ország egyik legerősebb korosztályos megmérettetésévé nőtte ki magát a Lauder Javne iskolában félévente megrendezett ifjúsági rapid sakkverseny. Minden alkalommal népes mezőny gyűlik össze, az indulók ráadásul szinte kivétel nélkül komoly játékerőt képviselnek, így korántsem egyszerű megszerezni a végső győzelmet.
A sakkverseny a XII. kerületi iskolák tanulói körében is rendkívül népszerű. Ezt erősítendő, a szervezők jelentős nevezési díjkedvezménnyel kedveskedtek a hegyvidéki családoknak. További vonzerőt jelent a lebonyolítás, a rapid sakk ugyanis a fiatalabb gyerekek számára sem jelent túlzott megterhelést: minden partiban kétszer tizenöt perc állt a versenyzők rendelkezésére a hétfordulós viadalban.
Az úgynevezett svájci rendszerű lebonyolításnak köszönhetően a versenyzők fordulóról fordulóra a velük azonos pontszámmal álló sakkozók közül kaptak ellenfelet, ami azt jelentette, hogy az idő haladásával egyre nehezebb mérkőzések vártak a legjobbakra. A harmadik fordulótól vált igazán élessé a küzdelem, az élbolyban ekkor már az adott mezőny legjobbjai játszottak egymással.
Asztalhoz ült többek között az idei ifjúsági Európa-bajnokság U8-as korcsoportjának (8 év alattiak) bajnoka, Krstulovic Alex, valamint az U10-esek (10 év alattiak) ezüstérmese, Marjanovics Annamária is, akik természetesen elsők lettek saját csoportjukban. A versenyen szép kerületi siker született, Telek Zsigmond, a Virányos Általános Iskola negyedik osztályos tanulója ugyanis meggyőző játékkal nyerte a B korcsoportos fiúk versenyét.
A legjobbaknak járó díjakat egy igazi sportikon, Polgár Judit adta át. A világon a legmagasabb Élő-pontszámmal rendelkező női sakkozó ezúttal szülőként is érdekelt volt, hiszen egyik kisfia is indult a versenyen.

Ám.