Muvesz_es_vendeg_a_porondon1

Művész és vendég a porondon

Új budai színjátszó hely nyílt a Széll Kálmán tértől öt perc sétára lévő Városmajori Szabadtéri Színpadnál. Gasztronómia és művészet találkozik a Garden Café & Lounge étterem-színházban, amely valamennyi korosztálynak programokat biztosít decembertől májusig szerda esténként, illetve vasárnap délelőtt és délután.

Lebontjuk a falakat: nálunk művész és vendég egyaránt a porondra kerül! – kezdi egy merőben újszerű vállalkozás bemutatását Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtér Színház igazgatója. „Régi álmom vált valóra a Garden étterem-színház megnyitásával – mondja. – A szabadtéri színpad, jellegéből fakadóan, szezonálisan képes működni, vagyis eddig csak a nyári hónapokban tudtunk előadásokat tartani, mostantól azonban egész évben várjuk a vendégeket. Szükség volt erre, mert az élet szinte minden területét sújtó válság ellenére az elmúlt években megnőtt a színház iránti érdeklődés. Évi hatvan-hetven előadásunk van a Városmajorban, beleértve a zenés műfajt, a prózai színházat, a gyerekprogramokat és a koncertjeinket. Szeretnénk megtartani a közönségünket.”
De hogy kerül a csizma az asztalra, azaz hogyan fér meg egymással a színház és az étterem? Az újítást természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a kulturális és a kulináris élvezeteket egyszerre kapja meg a közönség. A Garden hagyományos színház lesz, nem mutatnak be interaktív darabokat, a színészek színpadon játszanak, és a vendégek csak az előadás után fogyaszthatják el ebédjüket, vacsorájukat, nem mellesleg jelentős, harmincszázalékos árkedvezménnyel. A fő különbség a „hagyományos” és az étterem-színház között az, hogy itt a közönség nem nézőtéri zsöllyén, hanem éttermi asztalok mellett ül, közvetlenül a színpad és így a szerepeket megtestesítő színészek közelében, akik a darab végén nem sietnek haza, hanem a helyszínen maradnak, és lehetőség nyílik beszélgetni velük a szerzőről, általában az irodalomról.
„Egyfajta klubhangulatot szeretnénk teremteni, az a célunk, hogy a színdarabok kapcsán összehozzuk az embereket, és nemcsak a művészeket a közönséggel, hanem a közönség tagjait is egymással – osztja meg velünk terveit az igazgató. – Szerintem manapság önmagában is nemes küldetés olyan helyszínt nyitni, ahol a művészetről lehet diskurálni, ahol közvetlen kapcsolatba kerül az ember mind a művészekkel, mind a művekkel. Itt nem leülünk, mint a színházban, egymás mellé, hanem társaságok alakulnak ki, egy jó kis közösséget szeretnénk létrehozni.”
A szervezők – a színház törzsközönségének igényeit figyelembe véve – elsősorban a budaiak, a Hegyvidékre szívesen látogatók és a XII. kerület lakosainak együttműködésével kívánják összeállítani a programot. A „Színház-szerdákon” népszerű stand up comedyk, verses-zenés estek, monodrámák és kamara-előadások láthatók majd. Az „Utazás Karinthy körül” című vasárnapi irodalmi teadélután-sorozatban, a Kossuth Kiadó frissen megjelenő Karinthy Frigyes-sorozatának kötetei alapján, ismert művészek és közéleti személyiségek (köztük Karinthy Márton) beszélgetnek az íróról és műveiről, felolvasással és dzsesszzenével fűszerezve.
Az „Együtt a család – ebédek és mese” vasárnap délelőtti matinéjában bábelőadások, gyerekfoglalkozások és Sunday Brunch ebédlehetőség várják a családokat. A színház-étterem minden alkalommal „Delic-Art” különlegességekkel is kedveskedik: welcome-italok, finom ételek és az étlap teljes kínálatára vonatkozó kedvezmények csalogatják a vendégeket. A szerencsések a Kossuth Kiadó jóvoltából ajándékot kapnak, illetve a helyszínen kedvezménnyel rendelhetők meg a kiadó egyes kötetei és a teljes Karinthy-sorozat.Muvesz_es_vendeg_a_porondon2

Ny. N.

Jegyárak

Irodalmi estek: 1200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft. Mesematinék: 600–800 Ft. Színházi előadások: felnőtteknek 2800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1400 Ft. Hegyvidék Kártyával érkezők további 20% kedvezményt kapnak. A színház saját kedvezménykártyát is kibocsát a hűséges hírleveleseknek, weboldalasoknak, akik minden előadásra kedvezményt kaphatnak. További információk, részletes program és friss hírek: www.szabadter.hu.