Arany-ajandekok

Arany-ajándékok a válaszúti gyerekeknek

Immár harmadik alkalommal szervezett karácsonyi ajándékgyűjtő akciót a Válaszúton működő magyar szórványkollégium tanulói javára a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány. A több mint száz cipős doboznyi meglepetést Mikulás napján kapták meg az erdélyi gyerekek.

A szórványkollégiumot működtető Kallós Zoltán Alapítvány a megalakulása óta szívügyének tekinti a Kolozs megye huszonnyolc szórványtelepülésén szegénységben élő magyar gyerekek sorsát, akiknek családja nem tudja biztosítani az anyanyelvi oktatást. Az alapítványi kollégium a tanításon kívül napi ötszöri étkezést, szállást, szabadidős és kulturális programokat biztosít a négy–tíz éves fiataloknak, szükség esetén beszerzi a tanszereket, hozzájárul a ruháztatásukhoz, segít az utaztatásban.
A szervezet teljesen civil háttérrel működik, a román államtól nem kap támogatást, a működési költségeket elsősorban cégek és magánszemélyek adományaiból fedezi, a kollégiumi ellátásért csupán eszmei összeget kell fizetniük a szülőknek. A közös családi ünnepek megtartása és különösen az ajándékok megvásárlása sokszor nehézséget okoz. Ebben segítenek az Arany János iskola tanulói.
„A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány immár harmadik éve szervez karácsonyi ajándékgyűjtést az erdélyi gyerekek számára. Idén is azt kértük az Arany diákjaitól, hogy a cipős doboz méretű csomagokba olyan játékok kerüljenek, amelyeknek ők maguk is örülnének. A dobozokra mindenki ráírta a feladó nevét, illetve azt, hogy milyen korú lánynak vagy fiúnak szánja az ajándékot” – mondta Novák János, a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány vezetője. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők ezúttal is több mint száz csomagot küldtek el Válaszútra, a karácsonyi meglepetéseket Mikulás napján adták át a kollégium tanulóinak.
„Az a feladatunk, hogy erősítsük a magyarságtudatot a szórványterületen élőkben – emelte ki az ajándékokat átvevő Balázs-Bécsi Gyöngyi, a Kallós Zoltán Alapítvány elnöke. – A gyerekek úgy kerülnek az állami iskolarendszerbe, hogy tökéletesen beszélik a nyelvet, ismerik a magyar kultúrát, így tanulmányaikat is magyar nyelven folytathatják. Nálunk mindenki magyar mesét, éneket tanul.”
Mint Balázs-Bécsi Gyöngyi fogalmazott, ennél is fontosabb, hogy "szeretethíd" jött létre az erdélyi és a magyar gyerekek között: „Az itteniek rácsodálkoznak arra, hogy egy másik országban magyarul beszélő magyarok élnek, a mieinknek pedig nagyon jólesik, hogy foglalkoznak velük. Ez azért lényeges, mert egyre kevesebben vagyunk, jelenleg kilencvenhárom óvodás és kisiskolás jár a kollégiumba. A külső, anyaországi támogatás olyan erőt jelent, ami segít, hogy a munkát folytatva minél több gyermekkel megismertessük a magyar kultúrát.”
Novák János mindehhez annyit tett hozzá, hogy a válaszúti kapcsolaton keresztül az alsós évfolyamokra járó gyerekek megtanulják, más országokban is élnek honfitársaik, kialakul bennük az összetartozás érzése, így felnőttként eszükbe sem jut majd románnak nevezni az erdélyi magyarokat.

mm.

 

Támogatók és érdeklődők számára további információk a Kallós Zoltán Alapítvány munkájáról: www.kallos.org.ro. Kapcsolatfelvétel: kallosalapitvany@kallos.org.ro.