Gazhalozat-felujitas

Gázhálózat-felújítás – téli hidegben

Az elmúlt hónapokban a kerület több utcájában hajtott végre vezetékrekonstrukciót a Fővárosi Gázművek. Bár a fejlesztések elvileg a lakók érdekeit szolgálják, a munkálatok könnyen rémálommá válhatnak: a tapasztalatok szerint a rekonstrukciókat követő nyomáspróbán a házak jelentős része megbukik, ami egyet jelent a gázszolgáltatás azonnali felfüggesztésével.

Ez történt a Trencséni utcában is, ahol az október 20-án kezdődő gázcsőcserére az indoklás szerint azért volt szükség, mert az 1975-ben lefektetett vezeték már nem bírta az azóta alaposan megnövekedett fogyasztás miatti pluszterhelést. A munkálatok nagyobb fennakadások nélkül zajlottak, a lakók örömére a gázszolgáltatást mindvégig biztosította a kivitelező.
A házakat november 11-én kötötték rá az új vezetékre, ezzel egy időben a gázművek emberei az ilyenkor kötelező nyomáspróbát is elvégezték. Az újabb építésű ingatlanoknál nem találtak hibát, néhány régebbi házat azonban szivárgás miatt azonnal kizártak a szolgáltatásból. Köztük volt a Trencséni utca 10. alatti társasház is, amelynek közös képviselője úgy tudja, rajtuk kívül legalább kilenc ház maradt átmenetileg gáz nélkül.
„Pénteken tíz órakor közölték velünk a rossz hírt, ami teljesen váratlanul érte a lakókat, több mint harminc éven keresztül ugyanis még gázszagot sem éreztünk a házban. Hirtelen azt sem tudtuk, kihez forduljunk, nyakunkon volt a hétvége, miközben sürgősen cselekedni kellett, hiszen meglehetősen hideg volt, este alig ment fagypont fölé a hőmérséklet” – emlékezett vissza a történtekre Nagy Kálmánné.
Megpróbáltak még aznap kivitelezőt szerezni, néhány telefon után azonban szembesülniük kellett azzal, hogy ilyen munkára a gyors ügyintézés érdekében legjobb a gázművekkel szerződésben álló vállalkozót szerződtetni. Gyorsan megtalálták a megfelelő céget, elég volt ugyanis felhívni azt a telefonszámot, amely az utcában hirtelen megjelenő, gázszerelést reklámozó falragaszokon szerepelt – mesélte a közös képviselő. Innen már minden ment a maga útján, a gázművek a következő hétfőn leszerelte az egyedi mérőket, a vállalkozó pedig négy nap alatt kiépítette a telken belüli új hálózatot.
Az ismételt nyomáspróbán kiderült, hogy nem szűnt meg a szivárgás, ezért a föld alatti, úgynevezett betáp-vezetéket is ki kellett váltani, ami további hat napot vett igénybe. A teljes felújítás végül 1,6 millió forintba és számtalan álmatlan éjszakájába került a lakóknak, akik nem értik, miért télen kell előre eltervezett – azaz nem vészhelyzet miatt elrendelt – fejlesztésbe fognia a gázműveknek.
„Elvártuk volna a szolgáltatótól, hogy a munka megkezdése előtt legalább egy hónappal értesítse az utcában élőket a csőcseréről, egyúttal ajánlja fel a nyomáspróba előzetes elvégzését, ami egyébként mindössze húszezer forintba kerül. Ha ezt megteszi, nem kapkodva, az utolsó utáni pillanatban keresünk kivitelezőt, hanem a hasonló cipőben járó házakkal közösen több helyről is kérünk árajánlatot” – mondta Nagy Kálmánné, aki azt javasolja a kerületi társasházaknak, hogy a kellemetlenségek megelőzése érdekében azonnal kérjenek nyomáspróbát, ha a gázművek vezetékcserébe kezd a környékükön.

M.