Játszottak az anyanyelvvel

Második alkalommal szervezett hetedik és nyolcadikos diákok számára anyanyelvi csapatversenyt a Hunniareg Budai Módszertani Központ. A vetélkedő helyszínén – az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban – helyesírási, a nyelvműveléssel és a nyelvi hagyományokkal kapcsolatos, valamint kreatív írásbeli feladatokat kaptak a háromfős csapatok, míg a szóbeli feladványokat otthon dolgozhatták ki a diákok. Ezek között kapott helyet a vidám, kiváló agytornának számító eszperente nyelvi játék, amelyben egy madárról vagy madárfajról kellett értelmes mondatokat képezni oly módon, hogy magánhangzóként kizárólag az e betűt használhatták a versenyzők. Ezenkívül a csapatok olyan műveket is magukkal vittek az iskolába, amelyek címében szerepel a madár szó vagy valamely madárfajta neve.
A kerületi iskolák magyar szakos pedagógusai javasolták, hogy a már megszokott nyelvi versenyek mellett legyen egy új típusú, a hagyományostól némiképp eltérő tanulmányi vetélkedő is – mondta el Thomán Angéla szaktanácsadó, szervező. – Így született meg tavaly az „Anyanyelvi játékok – játék a nyelvvel” elnevezésű csapatverseny, ami a kompetenciatesztekhez hasonlóan elsősorban nem a konkrét tananyagot kéri számon. Sokkal inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy megmutassa a magyar nyelv egyediségét, sokszínűségét és játékosságát, valamint a honi szólások és közmondások felelevenítésével, a gyerekek kreativitását is segítségül hívva, játékos formában járuljon hozzá a pontos és szabatos nyelvhasználathoz.
„A változatosság kedvéért minden verseny más-más téma köré csoportosul, tavaly lovas vetélkedőt tartottunk, ezúttal pedig a madarak kapták a főszerepet – beszélt a játékos megmérettetés céljáról Thomán Angéla. – Ezzel is szeretnénk elérni, hogy a gyerekek szívesen vegyenek részt, hiszen igazán jó eredményt csak kellő motiváltsággal lehet elérni.”

Em.

Végeredmény.

Hetedik osztályosok. 1. Arany János Általános Iskola és Gimnázium. 2. Virányos Általános Iskola. 3. ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola.

Nyolcadik osztályosok. 1. Zugligeti Általános Iskola. 2. Virányos Általános Iskola. 3. ELTE Gyakorló Általános és Középiskola.