Karacsonyi_roplabdakupa

Karácsonyi röplabdakupa

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is „Mini leány” Karácsony Kupával búcsúztatja az évet a Testnevelési Egyetem SE (TFSE) és a Központi Röplabda Akadémia (KRA). A hagyományteremtő, rangos sportesemény része annak a programnak, amelynek célja, hogy a XII. kerületben országosan is sikeres röplabda-utánpótlásbázis alakuljon ki.

Egynapos karácsonyi röplabdakupát rendeznek az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban (valamint a sok jelentkező miatt egy másik helyszínen, az első kerületi Toldy gimnázium tornacsarnokában). A győztes elnyeri a TFSE–KRA-kupát, az első három csapat érmet, a többiek oklevelet kapnak, míg a kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok külön is díjazásban részesülnek.
Foki Róbert, a KRA ügyvezetője elmondta, hogy a versenyen induló négy TFSE–KRA-csapatban több hegyvidéki gyermek is szerepet kap, ami a röplabda-akadémia és a Hegyvidéki Önkormányzat, illetve a XII. kerületi iskolák közötti együttműködés eredménye. „Jelenleg hetente kétszer tartunk edzéseket alsó tagozatos lányoknak és fiúknak az Arany és a Németvölgyi iskolában. Folyamatban van továbbá a Hegyvidék SE röplabda-szakosztályának átalakítása, ami a jövőben lehetővé tenné egy sportiskolai hálózat beindítását. Az a célunk, hogy rövid időn belül két másik általános iskola csatlakozzék a képzési programhoz. Ha ez sikerül, olyan utánpótlásbázis jön létre, amely már néhány éven belül komoly sikerekhez segítheti a korosztályos csapatokat” – foglalta össze a közeljövő hegyvidéki röplabdás terveit Foki Róbert.
A KRA képzési rendszerének legnagyobb erénye, hogy képes egyensúlyt teremteni az élsport és a szabadidősport között, így azok is bátran beiratkozhatnak az edzésekre, akik nem akarnak profi röplabdások lenni. „Mindenekelőtt egészséges életmódra neveljük a gyerekeket, megtanítjuk nekik, hogyan kell a közös cél érdekében egymást segítve, csapatban dolgozni. Nincs eredménykényszer, azonban a legtehetségesebbeknek megvan a lehetőségük a továbblépésre. Az iskolai edzések jelentik az első pillért, aztán a Hegyvidék SE, majd az akadémiai képzés következik. Innen valóban csak egy lépés a TFSE felnőtt csapata, ami már egyet jelent a profi karrierrel” – vázolta a lehetőségeket a nagycsapatnál vezetőedzőként dolgozó szakember.
Az eddigi eredmények a KRA módszerét igazolják, az utánpótlás-korosztályokban a legkisebbek, a „szuperminik” és a minik ott vannak Magyarország legjobb hat csapata között, a gyerekek és a serdülők az országos bajnokságok éremesélyesei. Jól állnak a legjobbak közé idén visszakerülő felnőttek is, akik jelenleg a rájátszást jelentő helyezés eléréséért küzdenek.

Ám.