Kisebbsegi_kozmeghallgatasok1

Kisebbségi közmeghallgatások (2.)

Évek óta üde színfoltot jelentenek a Hegyvidék gazdag kulturális kínálatában a kerületi kisebbségi önkormányzatok programjai. A 2011-ben megvalósult rendezvényekről, illetve az önkormányzatok működéséről a hagyományos év végi közmeghallgatásokon számoltak be a XII. kerületi nemzetiségek választott testületei. Ezúttal a német és a szerb kisebbség év végi leltára következik.

Német kisebbség

Hangulatos búcsú

A kerületi német kisebbségi önkormányzat legnagyobb szabású programja 2011-ben is a háromnapos svábhegyi pünkösdi búcsú volt. Dicső Andrea elnök szavaiból a közmeghallgatáson kiderült, hogy minden eddiginél többen látogattak ki a hagyományőrző fesztiválra. Sőt, annyi vendéglátós, kereskedő jelentkezett, hogy – ebben az évben először – vissza kellett utasítani közülük néhányat.
A közönség jelentős része a környékről érkezett, de egy népesebb csoport például Kölnből utazott idáig. A jó hangulathoz adott volt minden: szép, napsütéses idő, finom ételek, italok és vidám zene. Egy kis műsor erejéig fellépett a Normafa Óvoda nemzetiségi tánccsoportja. A szervezők ezúttal kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekek szórakoztatására, a hatalmas légvár és a trambulin mellett arcfestés, valamint kézműves-foglalkozások várták a kicsiket.
Pünkösdhétfőn szentelte fel Kocsis István plébános az Eötvös úti feszületen azt az új korpuszt, amely a régi, ellopott faragvány mintájára készült a közösség több tagjának anyagi támogatásával. Ezt követően a huszadik század háborúiban elesettek nevét viselő Hősök emlékművét koszorúzták meg a Diana utcai parkban.
A kisebbségi önkormányzat ebben az évben két irodalmi műsort szervezett, a legutóbbit épp a napokban, Arcunkra írt történelem címmel. A produkcióban Császár Angéla és Szersén Gyula színművész, Elmer István, Szakonyi Károly és Szeghalmi Elemér író, valamint Haramza László tenorista lépett fel. A német kisebbség programjait az idén is karácsonyi ünnepség zárja. Az időseket megajándékozzák, valamint a Jókai iskola tanulói kis előadással kedveskednek nekik.
A közmeghallgatás egyik résztvevője elmondta, jó lenne, ha a svábhegyi fogaskerekű-állomás épületében emlékszobát alakítanának ki a környék múltjának bemutatására – ehhez szívesen felajánlaná a személyes tárgyait. Másvalaki az iránt érdeklődött, miért lett „Lívia Villa” a Költő utcai Német Közösségi Házból. Dicső Andrea elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat az ősszel visszavette az ingatlan kezelését, hogy kihasználtabb legyen az épület. A német közösség azonban ígéretet kapott, hogy a jövőben is megrendezheti programjait a villában.

Szerb kisebbség

Ortodox ünnepek

Az országos szerb önkormányzat Szent Száva-díjjal ismerte el Lasztity Borivoj munkásságát, akit a közmeghallgatáson Lasztity Demeter kerületi elnök köszöntött. A hegyvidéki szerbek a szokásokhoz híven programjaik többségét idén is a Julianus-naptárt követő ortodox ünnepekhez kötötték.
Megünnepelték Szent Száva napját január 27-én, ami egyben a szerb írásbeliség és a szerb egyház születésének emléknapja. Februárban a szerb államiság létrejöttére emlékeztek, majd a Szent György-napi búcsú következett. A kisebbségi önkormányzat tagjai június 28-án koszorúzáson vettek részt, így emlékezve az 1389-ben megvívott, a szerbek számára tragikus kimenetelű rigómezei csatára.
A szokásos grábóci zarándokút keretében ellátogattak az egyetlen magyarországi szerb kolostorba, majd a budapesti szerbséggel közösen augusztus elején a Szent Illés-kútnál tartottak megemlékezést. Október 23-án a szerb önkormányzat is koszorúzott a Gesztenyés kertben, míg novemberben, az ortodox halottak napján a Farkasréti temetőben található szerb síroknál helyezték el az emlékezés virágait. Sokéves, kitartó munka eredményeképpen a szerbeknek sikerült egy közös sírhelyet kialakítani és felszentelni a temetőben.
A kisebbségi önkormányzat elnöke az idei esztendő kiemelkedő eseményei között említette a népszámlálást, ami rendkívül fontos volt a nemzetiségek számára. Lehetőség nyílt ugyanis arra, hogy a Magyarországon élő szerbek tanúbizonyságot tegyenek identitásukról, amire az országos önkormányzattal közösen a hegyvidéki kisebbségi önkormányzat is felhívta a figyelmet.
Lasztity Demeter említést tett a szerbiai restrikciós törvényről, amit szerinte nem a magyarság, hanem bizonyos személyek ellen hozott meg a szerb parlament. Miközben a magyar kormány kiáll a vajdasági magyarok mellett, a magyarországi kárpótlás során a szerb állam nem tett lépéseket az ortodox egyház érdekében – fogalmazott az elnök, aki termékenynek nevezte a Hegyvidéki Önkormányzat és a kerületi szerbek kapcsolatát.

z–mm.