Sportajandekok_a_hegyvideki_iskolaknak1

Sportajándékok a hegyvidéki iskoláknak

A Hegyvidéki Diákolimpián az egyéni indulók és a csapatok mellett a részt vevő iskolák is versengenek egymással. Az összegyűjtött pontok alapján a XII. kerületi Szabadidősport Központ rangsorolja az intézményeket, amelyek az év végén a helyezésüknek megfelelő pénzjutalomban részesülnek. A pontszámítás különlegessége, hogy nem csupán az eredményességet veszi figyelembe, hanem az iskolák aktivitását, a nevezések és a teljesített bajnokságok számát is értékeli. Ennek köszönhetően olyan intézmény is előkelő helyen végezhet a versenyben, amely alig nyert aranyérmet, viszont nagy létszámú csapattal valamennyi viadalon elindult.
Idén az alsósok között az egész szezonban kiválóan teljesítő, ráadásul rengeteg diákot megmozgató Jókai Mór iskola szerezte meg az aranyérmet, megelőzve az ELTE-t és a Városmajori Gimnázium–Kós Károly iskolát. Szoros eredmény született a felsősöknél, a városmajoriak mögött a második ELTE és a harmadik helyen végző Zugligeti Általános Iskola között mindössze négytized pont volt a különbség. Ennél is kiélezettebb volt a helyzet a középiskoláknál: a Városmajori Gimnázium győzelmét ugyan semmi sem veszélyeztette, a másodiknak befutó Arany János iskola azonban mindössze kéttized ponttal előzte meg a Budai Középiskolát.
A kategóriák első három helyezettjei kupát kaptak, és az önkormányzat jóvoltából a helyezéséhez mérten minden iskolának pénzjutalom járt. „Annak ellenére, hogy a települések országszerte egyre kisebb bevételekből gazdálkodhatnak, a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is elkötelezett az iskolai és diáksport támogatása mellett. Ennek egyik fontos eleme a megfelelő sporteszközök, sportszerek biztosítása” – indokolta a támogatás okát Rétai Gábor. A XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatója hozzátette: a diákolimpián induló valamennyi kerületi oktatási intézményt, így a nem önkormányzati fenntartású iskolákat is támogatják, hiszen a cél a hegyvidéki gyerekek sportolásának elősegítése.
„A premizálásra az idei évben két és fél millió forintot különített el az önkormányzat, az iskolák ötvenezertől háromszázötvenezer forintig terjedő jutalomban részesültek. A támogatás felhasználásáról önállóan dönthettek, egyetlen feltételként annyit kértünk, hogy a pénzt közösségi sportfejlesztésre költsék” – mondta az igazgató.
Az alsósok között élen végző Jókai Mór iskolában a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő floorball-felszereléseket, kapukat, labdákat és ütőket vásároltak, valamint pótolták az év során elhasználódott kosár-, foci- és kézilabdákat. A komoly edzésekre már nem alkalmas, de még elfogadható állapotú sporteszközöket a napközisek kapták meg. Kisebb eszközbeszerzések mellett megkezdte egy tornatermi mászófalrendszer építését a Városmajori Gimnázium, míg a Kós Károly iskolában egyebek között a tornapadokat és az ugrózsámolyokat újítják fel a diákolimpia-helyezésért kapott önkormányzati támogatásból.Sportajandekok_a_hegyvideki_iskolaknak2

Em.