Szazhusz_eves_a_Zugligeti_Altalanos_Iskola1

Százhúsz éves a Zugligeti Általános Iskola

Színes műsorral, jubileumi évkönyv kiadásával és számos kísérő programmal emlékeztek a Zugligeti Általános Iskolában az intézmény fennállásának százhúsz éves évfordulójára. Az ötletes, havazást imitáló dekorációval díszített tornaterem zsúfolásig megtelt a december 8-i rendezvényre. A Hegyvidék polgármestere, jelenlegi és korábbi képviselő-testületi tagok, az iskola előző igazgatója, több régi pedagógusa és „öregdiákja" közösen ünnepeltek a jelenlegi tanulókkal, tanárokkal.

Játékkal kezdődött a Zugligeti Általános Iskola ünnepi napja, amelyen az intézmény 120 évére emlékeztek. Pokorni Zoltán polgármester megkérdezte a gyerekeket, ki tudja, mi a neve a saját szüleinek, nagyszüleinek, dédszüleinek és azok szüleinek. A válaszok eleinte harsogó nevetéssel érkeztek, aztán a dédszülőknél már kevesebben jelentkeztek, arra pedig, kinek hogy hívták az ükapját és ükanyját – egy "eltévedt" diákon kívül – senki nem tudta a választ.
„Százhúsz év nagyjából négy generációt ölel fel. Azt esetleg még tudhatjuk, hogy százhúsz esztendeje élt elődünknek mi volt a neve, de azt nem, milyen volt ő, mit érzett, gondolt vagy szeretett – magyarázta a polgármester. – Ezért fontosak számunkra ezek az intézmények: kapaszkodókat adnak a múltunkhoz. Azt várjuk az iskoláktól, hogy megismertessék a diákokkal a közösséghez tartozás élményét, a szeretet, a barátság értékét. Gyakran ér bennünket a vád, hogy nem neveljük hazaszeretetre a gyerekeket. Ez valóban nehéz, hiszen számukra még megfoghatatlanul nagy fogalomról van szó. Önmagától nem alakul ki, de a barátságok, a közös programok, kirándulások, túrák mind a hazaszeretet érzését erősítik."
Szazhusz_eves_a_Zugligeti_Altalanos_Iskola2Bernyák Adrienn ebben a tanévben vette át az iskola vezetését nyugalomba vonuló elődjétől, Hidegkúthy Antóniától, akit az intézmény korábbi pedagógusaival és régi diákjaival együtt köszöntött. Az igazgató arról beszélt, hogy százhúsz év alatt seregnyi tehetséges fiatal hagyta el az iskolapadot, kiváló tudós, tehetséges művész, nagyszerű szakember vált belőlük. „Múltunk azt a felelősséget rója ránk – mondta –, hogy kövessük a hagyományokat, mi is kihozzuk magunkból a legjobbat, s a huszonegyedik század kihívásainak megfelelő tudással és felkészültséggel rendelkező gyerekeket oktassunk, neveljünk.”
A Zugligeti Általános Iskolában 1891-ben kezdődött meg a tanítás. Az órai oktatást hosszú ideje számos nevelési program egészíti ki, nagy gondot fordítanak a gyerekek egészséges életre nevelésére. A fiatalok sokféle sportolási lehetőség közül válogathatnak, ilyen a foci, a kosárlabda, a gyerektorna, a néptánc, a dzsúdó, vagy például a lovagi torna keretében a vívás. Mindezek mellett három esztendeje választható tantárgy a sakk; évek óta a Zugligeti iskola ad otthont a sportág kerületi diákolimpiai fordulóinak.
A szabadidős tevékenységek szervezésében nagy szerepet vállal az 1986-ban alakult Zugligeti Diáksport Egyesület. Több évtizede hétvégeken, iskolai szünetekben rendszeresen szervez a tanulóknak, szüleiknek, a volt tanítványoknak gyalogos, kerékpáros, sí- és barlangtúrákat, evezős és kerékpáros vándortáborokat, ezzel is segítve, hogy a fiatalok megismerjék a természetet és hazánk kulturális értékeit. A környezettudatos nevelés elismeréseként az intézmény 2009-ben ökoiskola lett. Ám a nevelés nem kizárólag elméleti, amit jól mutat egyebek mellett az immár másfél évtizedes múltra visszatekintő rendszeres papírgyűjtés is.
Azt, hogy a gyerekek mennyire szeretik mindezt, mi sem mutatja ékesebben, mint hogy az ünnepi műsorban is helyet szántak a kiegészítő programok bemutatásának: a hangszeres fellépéseket, szavalatokat követően megelevenedett sakkfigurákkal, papírgyűjtőkkel és dekázó focistákkal, a társai vállán beevickélő vadvízi evezőssel, oldalról besikló síelővel népesült be a színpad. A vidám, pergő ritmusú bemutatót a kötetlenebb szórakozás követte tombolával, árveréssel és makettkiállítással.

A. I.