Vandorkiallitason_a_hegyvidek_oroksege

Vándorkiállításon a Hegyvidék öröksége

Az idei Kulturális Örökség Napjain kiemelt szerepet kapott a XII. kerület, a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével minden eddiginél több helyszín és program várta az érdeklődőket. Az eseményekről számos fotó készült, melyekből összeállt egy kiállítási anyag: a válogatott képeket elsőként a budai Várban, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal galériájában mutatták be a közönségnek. A fényképek az Örökség Pincegalériából január 10-én a Németvölgyi Általános Iskola galériájába vándorolnak, ezután pedig – részben más képanyaggal – a kerületi polgármesteri hivatalban és a Zugligeti Niché Kempingben rendezett bemutató következik.
Ha az örökségnapokon esetleg lemaradtunk valamelyik érdekes hegyvidéki programról, érdemes megtekinteni a tárlatot. Bepillantást nyerhetünk például az egykor rendházként működő, Széchenyi-hegyi Rendőrtiszti Főiskola falai közé éppúgy, mint a csillebérci KFKI-kutatóreaktor irányítóközpontjába. Láthatjuk a fogaskerekű városmajori remízében pihenő nosztalgiaszerelvényeket, képzeletben felmászhatunk a svábhegyi víztorony tetejére – amit idén először nyitottak meg a nagyközönség előtt.
Archív képek formájában találkozhatunk egy olyan épített örökséggel is, aminek ma már sajnos csak a romjai állnak: ez a Szép svájci nő villája a Zugligetben. Az épület maradványaiból néhány címeres téglát, faragott gerendát szintén bemutatnak az Örökség Pincegalériában, arra intve bennünket, hogy vigyáznunk kell a pusztulással fenyegetett építészeti értékeinkre.
A kiállítás fő szervezője, ötletgazdája lapunk egyik szerzője, Kérész Gyula, aki fényképekkel, illetve az említett tárgyi emlékekkel gazdagította az összeállítást. Rajta kívül Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője, továbbá Bölcskey Miklós, Budai Attila, Czinkota Balázs, Fluck Éva, Gájer Judit, Gyulai Erika, Jordán György, Kalmár Lajos (lapunk fotósa) és Lucza Tibor biztosított képeket a tárlathoz. A kiállítást a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője nyitotta meg, akinek köszöntője után az Arany János és a Németvölgyi iskola tanulói mutatták be műsorukat.

z.

 

A Múlt és jelen a Hegyvidéken című fotókiállítás 2012. január 9-ig, hétfőtől szombatig 9–17 óráig tekinthető meg az Örökség Pincegalériában (I., Táncsics Mihály utca 1.).