Dicséretekből épülő házak, hidak

Idén ünnepli századik születésnapját a Kós Károly iskolának otthont adó épületegyüttes. A jeles alkalomból centenáriumi programsorozatot indított az intézmény.

Egy évszázada kezdődött meg a tanítás a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola jelenlegi épületében. A kerek évfordulót az egész tanévet felölelő, különleges programsorozattal ünnepli az intézmény, ami arra is alkalmat kínál, hogy a jelenleg oda járó gyerekek sok mindent megtudjanak az elmúlt száz év történéseiről, és átérezhetik mindazt, ami fontos vagy örömteli volt az elődeik számára. A Kós vezetése azt vallja, egy épület nem azért lesz iskola, mert felkerül rá a felirat. Szükségesek hozzá a tanárok, a gyerekek és az a szellemiség, amely élettel tölti meg a falakat.
Ezt a Kós Károly iskolára mindig is jellemző ars poeticát szem előtt tartva szervezik a centenáriumi rendezvényeket, amelyek kivétel nélkül a közösség összetartozásának erősítését, a múlt megismerését, a jelen és a jövő építését szolgálják. Keresik a száz esztendő legszebb száz versét, arra kérték a diákokat, hogy minden hónapban adjanak le egy listát a kedvenceikről. Az áprilisi iskolanapon megtartott eredményhirdetésen derül ki, melyik alkotásokra szavaztak a legtöbben.
A gyerekek írópályázat keretében mondhatják el, hogyan képzelik el a száz évvel ezelőtti iskolát, és azt, hogy szerintük milyen lesz az intézmény újabb száz esztendő múlva. Sokakat megmozgatott a „100 éves az iskola” elnevezésű, májusi rendezvényre kiadandó plakát és szórólap megtervezésének lehetősége. A nyertes pályaművet az öregdiákoknak szóló találkozón láthatják viszont a résztvevők. Hogy senki se maradjon le a programról, az iskola vezetése versenyt szervezett: a legtöbb, egykor a Kós Károly iskolában végzett diák nevét és elérhetőségét összegyűjtő osztály jutalomban részesül.
A jó munkáért ezúttal nemcsak dicséret vagy piros pont, hanem egy fából készült építőelem is jár. A kockákat otthon, vagy az iskolai szakkörön, napköziben tartott kézműves-foglalkozáson kedvük szerint dekorálhatják a tanulók. A díszes építőelemeket a földszinti üveges tárlóban gyűjtik, tavasszal pedig házakat, hidakat, tornyokat építenek belőlük. Az építményeket a május 6-i iskolanapon tekinthetik meg az érdeklődők.
Nem hiányozhatnak persze a vidám programok sem: a gyerekek közül a legtöbben minden bizonnyal a tanév századik napján megrendezendő fordított napot várják, amikor sok egyéb mellett igazgatót is választanak maguk közül. A centenáriumi év eseményeit az önkormányzat támogatásának köszönhetően egy CD-melléklettel ellátott különleges évkönyvben örökítik meg.

mm.Dicseretekbol_epulo_hazak_hidak