Fűtésszámla-csökkentés környezetbarát módon

A lakások energiaköltségének legjelentősebb tételét a fűtés képviseli, ezért a fűtés hatékonyságának növelésével nagyon sok pénzt megspórolhatunk. Kazánkorszerűsítéssel, hőszabályozó beépítésével számottevően csökkenthetők a kiadások, de beruházást nem igénylő praktikákkal is lehet takarékoskodni.

A fűtésköltség csökkentésének legegyszerűbb, beruházást nem igénylő módja, hogy csak a szükséges mértékben melegítjük fel a lakás helyiségeit. Nem feltétlenül csökken a komfortérzetünk, ha egy hűvösebb helyiségben nem a fűtőberendezést kapcsoljuk magasabb fokozatra, hanem inkább melegebb ruhát veszünk fel. Érdemes tudni: minden 1 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkentés révén öt százalék energiamegtakarítás érhető el!
Az energiatakarékossághoz egy programozható hőszabályozó készülék is hozzájárulhat, amelynek segítségével az épület fűtöttségét napszakok szerint változtathatjuk. Ma már léteznek olyan termosztátok, amelyeket felhívhatunk mobilunkról, tájékoztathatjuk hazaérkezésünk időpontjáról, a kívánt hőmérsékletről, és mire hazaérünk, a készülék biztosítja a lakásban a bediktált hőmérséklet, így távollétünk alatt nem fűtjük feleslegesen a lakást.
Futesszamla-csokkentes_kornyezettudatosanA termosztáton este, lefekvéskor érdemes alacsonyabb hőmérsékletet beállítani (hűvösebb lakásban jobban lehet aludni), majd beprogramozni, hogy reggel, mire felkelünk, ismét melegebb legyen. A ritkán használt helyiségeket nem érdemes teljesen felfűteni, viszont a nagyon hideg téli napokon itt se állítsuk le teljesen a fűtést, mert akkor a szomszédos helyiségek melegen tartása sokkal több energiát igényel, és a lehűlt terek újbóli felfűtése sem oldható meg gazdaságosan.
Lakásokban az egyes kazántípusok közül a legtöbb esetben a gázkazán az egyetlen szóba jöhető megoldás. A kondenzációs gázkazán a leginkább ajánlott, annak a legjobb a hatásfoka, hiszen a kéményen át távozó füstgáz magas hőmérsékletét is hasznosítja. A kazán kiválasztásánál lényeges szempont, hogy csak akkora teljesítményű legyen, amekkorát az épület vagy a lakás hőigénye megkíván. A tüzelőberendezések névleges teljesítményükhöz közeli paraméterek mellett működnek a legjobb energetikai hatásfokkal.
A hőleadás módja sem mindegy. Ugyanolyan hőmérséklet mellett melegebbnek érezzük a padló- és falfűtést a radiátoros fűtési rendszernél. A falfűtésnél a falfelület hőmérséklete közel azonos az emberi test hőmérsékletével, így a kellemes hőérzethez nem kell magasnak lennie a helyiség levegőhőmérsékletének (ellentétben a radiátoros fűtéssel). Ennek köszönhetően a szoba hőmérséklete 2-3 Celsius-fokkal is csökkenthető, ami önmagában körülbelül 15%-os energiamegtakarítást eredményez. A sugárzó fűtés használatánál nem indul meg a helyiségekben a radiátoros fűtés esetén jól ismert légmozgás, csökken a porterhelés, ezáltal az allergikus terhelés is.
Radiátoros fűtésnél ügyelni kell arra, hogy a fűtőtestet ne takarja függöny, ami mögött a meleg az ablak felé áramlik. A redőnyök, illetve a radiátor mögé kerülő függönyök ugyanakkor hasznosak, mert ezek használatával kevesebb hő távozik az ablak felületén keresztül, és a helyiség melegen tartásához is kevesebb energiára van szükség.

z.

A hőszigeteléssel történő energiamegtakarítási lehetőségeket következő számunkban foglaljuk össze. Cikkünk elkészítéséhez Kazinczy Gyöngyvér építészmérnök, a Környezet- és Energiatudatos Építészeti Stúdió (www.energiatudatoshaz.hu) vezetője nyújtott segítséget.