Tajekoztato_az_influenzarol

Tájékoztató az influenzáról

Az Egészségügyi Világszervezet 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy az influenza-világjárványt követő időszakba léptünk. A járványveszély ma jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. Az éberséget azonban fenn kell tartani, mivel a 2009-es világjárványt okozó vírus ma is köztünk van, és a viselkedése ebben az átmeneti időszakban kiszámíthatatlan.

Ezért is van nagy jelentősége az időben beadott védőoltásnak és az influenzafigyelő szolgálatnak, amely hétről hétre mutatja az influenzaszerű megbetegedések alakulását, halmozódását. Ez a vírus 2009-ben bebizonyította, hogy képes gyorsan terjedni és súlyos megbetegedéseket okozni nemcsak a kockázati csoportokban, hanem az egyébként fiatal, egészséges felnőttekben és gyermekekben is.
A 2010–11-es szezonra történő felkészülés során tehát számítani kell arra, hogy a H1N1 vírus jelenléte meghatározó lesz, és továbbra is a fiatal korosztályokat érinti majd leginkább. Egyéb szezonális influenzavírusok (H3N2, B) jelenlétére is számítunk, amelyek leginkább a kockázati csoportba tartozók – idősek, krónikus betegek – számára jelenthetnek veszélyt.
Nem számítunk a tavalyinál nagyobb járványra, mivel 2009-ben sokan találkoztak már a H1N1 vírussal – vagy átestek a betegségen, vagy védőoltást kaptak. Fokozottan védenünk kell azonban mindazokat, akikre az influenza veszélyes lehet, és még fogékonyak a fertőzésre.
Szeretnénk, hogy mindazok, akiknek ajánljuk az oltást, kérjék azt háziorvosuktól saját egészségük védelmében. A védőoltások beadásának ideális ideje az ősz, még mielőtt az influenzavírusok erősebb cirkulációja beindulna.
Az idei szezonban háromféle oltóanyag áll rendelkezésre a térítésmentesen oltandó célcsoportok számára. A háromkomponensű (trivalens) Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior és az egykomponensű Fluval P, a pandemiás oltóanyag. A térítésmentes oltásokra jogosultak köre azonban védőoltásonként eltérő. Az egykomponensű Fluval P oltóanyag bárki számára ingyenesen hozzáférhető.
Az újságcikk megjelenésekor már a háromkomponensű oltás is elérhető, amelyet a krónikus betegeknek és 65 éves kor fölött mindenkinek javasolunk. A kockázati csoportba tartozó 3 éven aluli gyermekek számára külön oltóanyagot biztosítunk. Az oltásokról részletesebb felvilágosítást a háziorvosoknál vagy az ÁNTSZ kerületi intézetében kaphatnak az érdeklődők.
Minden várandós nőnek és azoknak is, akik a terhességet az influenzaszezon során tervezik, javasoljuk, hogy mielőbb oltassa be magát influenza ellen. Az oltás elölt vírust tartalmaz, biztonságos és hatásos. A védőoltások mellett továbbra is javasoljuk a gyakori kézmosást, a zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés lehetőség szerinti elkerülését, mivel ezzel mindannyian tovább csökkenthetjük a kockázatot.
Tavaly nagyon sokan döntöttek úgy – olyanok is, akik korábban még soha –, hogy beoltatják magukat influenza ellen, és a védőoltás betegségmegelőző hatása újra bizonyítást nyert. Szeretnénk, ha egyre többen választanák a megelőzést, a biztonságot. Forduljon bizalommal kérdéseivel az ÁNTSZ kerületi intézetéhez. Telefonszámaink: 212-4730, 356-7811.

Dr. Tóth Mária
I., II., XII. kerületi tiszti főorvos