Január gyógynövénye

Magyarországon kevéssé ismert növény a bugás macskamenta, holott latin neve eltér némileg a rokonaiétól, és magyar eredetére utal: Nepeta pannonica. Ráadásul egyedül hazánkban őshonos. Furcsa nevét onnan kapta, hogy a levéből kiszabaduló illatanyag hihetetlen mértékben vonzza a macskákat. Némelyik bársonytalpú annyira kedveli e sajátos illatot, hogy nem tágít mellőle, és ha csak teheti, hozzádörgölődzik, jóformán függővé válik a lilás virágzatú fürttől. A macskákkal ellentétben a patkányok viszolyognak tőle, ezért gyakran telepítik gabonatáblák mellé. Franciaországban egyik fajtáját még saláták ízesítésére is használják. Gyógyhatása a virágos ágvéghajtásban rejlik, ezt gyűjtik.
A meghűlések, megfázások hónapjának, a januárnak a gyógynövénye, baktériumölő, légúttisztító hatásáról ismert. A népgyógyászat régóta alkalmazza, hasonlóan más mentafélékhez torokfájásra különösen eredményesen használható. Folyamatos fogyasztása a téli időszakban (heti egy-két alkalommal) nagymértékben segíti az influenza kivédését. Oldja a lerakódott váladékot az orr- és homloküregben, a mellkasban. Rendkívül jó az izzasztóhatása, csillapítja a köhögést, enyhíti a torokgyulladást. Aki óvatos vagy előrelátó, egész évben is ihatja a nagyon jóízű gyógynövény teáját.
A bugás macskamentában található hatóanyag rokonságban van a valériána officialisszal, a macskagyökér egyik fő hatóanyagával, következésképpen idegnyugtató hatású is, noha nem összetévesztendő vele. Erdélyben elsősorban ezt a nyugtató hatását ismerik, de a magyar néphit úgy tartja, hogy a táltosaink itták. (Vajon a nyugtató hatás megközelíthette az ősi révült állapotot?) Újabb felfedezés, hogy napi három csésze bugás macskamenta tea eltüntetheti a narancsbőrt.
A Bükk-hegységben egész mezőket borít be a bugás macskamenta. A tiszta, vegyszermentes környezetben gyűjtött, az átlagosnál bizonyítottan magasabb hatóanyagú gyógynövényekből elkészített teával egészen biztosan elkerülhető a téli nátha. Gyerekeknek is adható, sőt kifejezetten ajánlott. Elkészítése igen egyszerű: egy csapott evőkanál teafüvet leforrázunk 2,5 deci vízzel, lefedve állni hagyjuk 10-15 percig, és ízesítés nélkül vagy kevés mézzel máris fogyasztható. Élvezeti teának sem utolsó, mivel jóízű és korlátozás nélkül, bármeddig iható.

JM.