Képek a lélek édenkertjéből

Az Úton járni és Látni! Láttatni a láthatatlant – a szépet, a szelídet, az ártatlant. Magam, mások örömére, javára lenni, tenni. Miért Kert-Éden? Hogy teremtett világunkat védjem, hogy a lelkekbe csendet lopjak – vallja Szél Ágnes fotóművész, akinek képeiből a Barabás Villa kiállítótermében, valamint annak kertjében nyílt tárlat.
A Kert-Éden címmel bemutatott fotók a természet részleteiben rejlő harmóniát nagyítják fel. A szélben hajladozó fűszálak ritmusa, a kövéren kúszó esőcseppek fényjátéka, a narancs, lila és tűzpiros szirmok szemkápráztató kontrasztja mind-mind a bennünket körülvevő szépség egyedi és megismételhetetlen, lencsevégre kapott megnyilvánulási formája.
– Belső képek, amiket az ember kívülről meglát – így jellemezte témáit az alkotó. Mint mondta, mindenkinek megvan a maga édenkertje a lelkében, és csak nézőpont, látásmód kérdése, hogy ezt megtaláljuk-e, hiszen mindnyájunkat ugyanaz a világ vesz körül. Szerinte a Hegyvidék a maga természetközeli helyeivel mindig kínál lehetőséget ahhoz, hogy a nehézségek között az élet szép oldalára is ráleljünk. Ő gyermekkorában a Kissvábhegyen, az Alma utcában élt, most pedig, hosszú kitérő után, ismét a kerületben, a Kékgolyó utcában lakik – közel áll a szívéhez a Hegyvidék.
Szél Ágnes 1968-ban építészmérnökként diplomázott, ezt követően építésztervezőként dolgozott. 1984 óta fényképezik, építészeti fotózással kezdett el foglalkozni. Az épületek mellett szívesen készít képeket üveg- és fémtárgyakról, ipari témákról, valamint a természet világáról.

z.

A kiállítás megtekinthető a Barabás Villában február 17-ig, hétköznap 9–18, szombaton 10–14 óráig. „Miért Kert-Éden?" címmel Feledy Balázs művészeti író beszélget az alkotóval február 10-én 17.30-kor.Kep_a_lelek_edenkertjebol