Kertészeti munkák a turul körül

A fás szárú növényzet kertészeti felülvizsgálatával folytatódott a Turul-emlékmű környezetének megújítása. A fák állékonyságát mérő fakopp eredményei, illetve a hagyományos módszerekkel elvégzett ellenőrzések ismeretében három korhadt, fokozottan balesetveszélyes öreg akácfa kivágásáról döntött az önkormányzat szakirodája. Korábban a szobor körül több mint egy tucat növendék hárs-, illetve különböző díszfát ültettek.

Kerteszeti_munkak_a_Turul_korulA korábbi években előforduló váratlan fakidőlések megelőzésére az önkormányzat rendszeresen ellenőrzi a kerületi parkokban, zöldfelületeken, valamint utak mellett álló fák egészségi állapotát. Amennyiben a műszeres, illetve hagyományos módszerekkel elvégzett vizsgálatok valamilyen, az állékonyságot befolyásoló betegséget állapítanak meg, külső szakértő bevonásával döntenek a növény sorsáról. A cél minden esetben a fa megőrzése, ezért csak akkor rendelnek el vágást, ha más módon nem lehet elhárítani a balesetveszélyt.
Az esetek többségében elegendő a meggyengült nagyobb ágak eltávolítása, valamint a súlycsökkentés érdekében a lombkorona ritkítása. Eredményre szokott vezetni az ifjítás, a laikusok számára riasztónak tűnő beavatkozás során szinte a növény valamennyi ágát a törzsig visszavágják. Ez történt néhány évvel ezelőtt a MOM Kulturális Központ kertjében is, ahol a hatalmas gesztenyefák az ifjítást követően már új lombkoronát növesztettek.
Sajnos a gyógyításra nincs mindig lehetőség, az elkorhadt, üreges törzsű példányokat a járókelők testi épségének védelme érdekében mindenképpen ki kell vágni. Ilyenkor nincs helye a mérlegelésnek, hiszen az egyébként ránézésre teljesen egészségesnek tűnő fát már egy közepesen erős szélroham is könnyedén kettétörheti. Ez történt néhány évvel ezelőtt a Margaréta parkban, ahol egy nyári viharban több, látszólag erős fa dőlt ki.
A legutóbbi felmérések a Turul-emlékmű környezetében álló három öreg akácról állapítottak meg visszafordíthatatlan mértékű odvasodást. A megismételt vizsgálat megerősítette a szakemberek gyanúját, ezért az önkormányzat kénytelen volt elrendelni a fák kivágását. Szintén azonnali beavatkozást igényelt a tér sarkán, a Böszörményi úton álló hatalmas jegenye, amelynek egyik oldalán néhány rossz irányba nőtt ágat kellett eltávolítani. Ezzel visszaállt a növény természetes súlypontja, így nem kell a több tízméteres fa dőlésétől tartani. A turul körüli zöldterület rendezését már évekkel ezelőtt elvégezte a kerület, a kertészeti fejlesztés részeként több mint egy tucat hárs-, illetve különböző dísz- és gyümölcsfákat ültettek. A növények szépen fejlődnek, néhány éven belül kellemes árnyékot adnak az emlékműnél.

knp.

Rekordmennyiségű csapadék, jelentős károk

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének mérései szerint 2010 volt a legcsapadékosabb esztendő az ezredforduló óta. Tavaly 1186 milliméter csapadék hullott a térségben, ami majdnem duplája a 2009-ben mért mennyiségnek. Ugyan az utolsó negyedév értékei már közel voltak az előző esztendők hasonló időszakában mért mennyiségekhez, de a tavaszi hónapok rendkívüli esőzései miatt 2010 volt az elmúlt évtized csapadékban leggazdagabb éve. A legcsapadékosabb hónap a május volt; ekkor egy hónap alatt 260 milliméter esett, ami megközelíti a tavalyi első hat hónapban mért értéket. Míg a tavaszi, özönvízszerű esőzések az erdészeti infrastruktúrában (utakban, műtárgyakban) és erős széllel párosulva a faállományokban okoztak jelentős károkat, az őszi csapadék az erdőgazdálkodási munkákat nehezítette.