Kezdodnek_az_utjavitasok

Kezdődnek az útjavítások

Bár a fagyok nem múltak el, az önkormányzat már elvégezte a kerületi úthálózat év elején esedékes átvizsgálását. Az eredmények ismeretében február végén megkezdődik a feltárt úthibák kijavítása, valamint sor kerül a téli időszakban megsérült járdák és lépcsők helyreállítására. A tapasztalatok szerint az útrekonstrukciós programnak köszönhetően a tavalyi esztendőhöz képest a fagyok lényegesen kevesebb kárt okoztak.

Befejeződött az önkormányzati fenntartású kerületi utak, valamint a járdák és lépcsők szokásos januári állapotfelmérése. Az észlelt burkolathibákat és egyéb hiányosságokat a február végén kezdődő karbantartási munkálatok keretében javítják ki.
Az önkormányzat útellenőrei szerint a legnagyobb károkat a decemberi szélsőséges hőingadozás okozta: a hirtelen felmelegedés miatt napközben felolvadó jég és hólé ugyanis befolyik a burkolat hasadékai közé, majd éjjel megfagyva szétfeszíti a repedéseket. Tovább tetézték a bajokat a szokatlanul heves viharok, a nagy mennyiségű csapadék több helyen alámosta az út-, illetve járdaszerkezetet, megrongálta az útpadkát és a lépcsőket.
Ismételten bebizonyosodott, hogy van értelme a hegyvidéki polgárok áldozatvállalásának, hiszen a kommunálisadó-bevételekből felújított utak a várakozásoknak megfelelően kifogástalan állapotban vészelték át a telet. Jó döntésnek bizonyult a bitumencsík használata, a vágási hézagok lezárásával gyakorlatilag megszűnt a javított felületek újra kátyúsodása. A meglehetősen költséges, ugyanakkor időtálló technológiát egyelőre azokon az útszakaszokon alkalmazzák, amelyeket egy éven belül nem újítanak fel.
A tavaszig befejeződő burkolatrekonstrukciók várhatóan mintegy 2500 négyzetméter út- és járdafelületet érintenek. A többi között eltüntetik a kátyúkat a Hegyhát úton, a Szendrő utcában és a Rácz Aladár úton, kijavítják a burkolatbeszakadásokat a Németvölgyi úton és a János Zsigmond utcában, illetve megszüntetik a járdahibákat a Somorjai utcában, valamint a Beethoven és a Kiss János altábornagy utca csomópontjában. Már a karbantartások első ütemében folytatódik a Csaba lépcső tavaly megkezdett rehabilitációja, míg a tervek szerint a korábban felújított lépcsők nyersbeton szerkezeti elemei kísérleti jelleggel télálló védőbevonatot kapnak.
Megsínylette a csapadékos időjárást a Németvölgyi út nemrégiben a főváros által felújított középső szakasza mellett kialakított parkolósáv. A terület megnyugtató rendezésével az önkormányzat saját forrásai terhére hamarosan felszámolja az áldatlan állapotokat.

Dám