Modern taneszközök az Aranyban

Diákvállalkozási módszertani segédeszközökkel, pénzügyi-közgazdasági, matematika és angol nyelvi gyakorló és oktató DVD-kkel, valamint egy korszerű laptopot és projektort tartalmazó, nagy értékű oktatástechnikai csomaggal gazdagodott az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Az egész országból huszonhat iskola jutott támogatáshoz a 2001-ben elindított program keretében.

Az idei tanévben tízezer 5–8. osztályos jutott korszerű oktatóanyagokból álló tanulócsomaghoz – mások közt a kerületi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai is részesei lehetnek a Citibank Iskolatámogatási Program és Junior Achievement Magyarország (JAM) Alapítvány országos programjának. A 2001-ben elindított kezdeményezés sikeréhez az idei 85 ezer dolláros adománnyal együtt a Citi Alapítvány összesen több mint 1,1 millió dollárral járult hozzá, ennek köszönhetően háromszáz iskolában már több mint 130 ezren tanulhatnak korszerű pénzügyi-gazdasági tananyagokból. A JAM-mel közösen kifejlesztett innovatív oktatási stratégiák, tananyagok elősegítik a tanulók pénzügyi, gazdasági, matematikai és angol nyelvi ismereteinek, képességeinek, illetve teljesítményének növelését.
A program az iskolások pillanatnyi tudásszintjének megfelelő, érdekes és interaktív játékok segítségével a mindennapi életben hasznos készségekkel vértezi fel a gyerekeket. A nemzetközi tapasztalatok szerint azok a tanulók, akik már általános iskolás korban megismerkednek a családi költségvetés, a bevételek és költségek, a hitel és kockázatok, a megtakarítások és befektetések, a kínálat és szükséglet, a piac és verseny koncepcióival, a későbbiekben felelősségteljesen és nem utolsósorban hatékonyan tudják kezelni saját pénzügyeiket.
Ezt segíti az Arany János iskola számára biztosított oktatási csomag, amely a JAM Amerikában kifejlesztett, a magyarországi viszonyokra adaptált tudásfejlesztő nyomtatott tananyagai és szoftverei mellett tartalmazza a szükséges hardvereket, valamint egy laptopot, illetve projektort. A JAM diákvállalkozási programja egy szimulált kisvállalkozás működésébe vonja be a gyerekeket, akik így a gyakorlatban sajátíthatják el a felelősségteljes vállalkozói magatartást: megalapíthatják saját diákvállalkozásukat, amelyet valós piaci körülmények között vezethetnek. A legsikeresebbnek bizonyuló cégek a nagyközönség előtt is bemutatkoznak a budapesti Diákvállalkozások Országos Vásárán.

(mm.)