Összefogás a harangokért

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a napokban megáldotta a Mátyás-templom két régi és négy új harangját. A budai Várban tartott ceremónián Schmitt Pál köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester is részt vett, a Hegyvidéki Önkormányzatot Fonti Krisztina alpolgármester képviselte.
– Az új harangok széleskörű összefogás eredményeképpen készülhettek el, öntésüket a Norvég Alap mellett cégek, valamint önkormányzatok is támogatták; a XII. kerület hárommillió forinttal járult hozzá a munkához – tudtuk meg az alpolgármestertől. Fonti Krisztina hangsúlyozta, hogy a Mátyás-templom nemzeti szimbólum, rendbetétele a Hegyvidéki Önkormányzatnak is szívügye.
A templom a Norvég Alaptól 2008-ban nyert el 102 millió forintot négy új harang elkészítésére, valamint két régi felújítására. Az összköltség 130 millió forint, a különbözetet, 28 millió forintot a főváros, illetve több kerület támogatásával sikerült előteremteni. A templom tavaly februárban kötött szerződést a kivitelezésre a passaui Perner céggel. Az új harangokhoz egy Közép-Európában eddig ismeretlen elleningás harangszéket is készíteni kellett, amely mentesíti a Mátyás-tornyot a harangozáskor keletkező vízszintes irányú erők terhelő hatásától.
A négy új harang közül három az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült: 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. A Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kis harang Rudolf Perner ajándéka, ami az eddigi lélekharang felváltására érkezett. A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centi átmérőjű, 32 mázsás, míg az 1723-ban készült Szentháromság-harang 105 centis és 8 mázsás. A két régi, történelmi harangot azért vitték tavaly novemberben a passaui harangöntő üzembe, hogy összehangolják őket az új harangokkal.
Az első két harangot Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án emelik a toronyba, áprilisig pedig a többi is a helyére kerül. A tervek szerint május 8-án, az Európa-naphoz kapcsolódva közönségbemutatót tartanak. A Mátyás-templom teljes műemlékvédelmi felújítása előreláthatóan 2012 végére fejeződik be.

z.Osszefogas_a_harangokert