Sikeres a vis major pályázat

Tavaly ősszel első alkalommal írt ki vis major pályázatot az önkormányzat. A program keretében azok a lakóközösségek számíthattak vissza nem térítendő támogatásra, amelyek a társasházi pályázat lezárását követően kerültek bajba.

Tízmillió forintot osztott szét vis major helyzetbe került társasházak között az önkormányzat. A Kovács Lajos alpolgármester kezdeményezésére első alkalommal tavaly ősszel kiírt pályázaton huszonhat társasház jutott vissza nem térítendő támogatáshoz. Az új típusú pályázati rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert a tapasztalatok szerint a társasházi pályázatok beadási határidejét követően egyre több társasház szembesül előre nem látható eseményekkel.
Különösen ősszel, a fűtési idény elején gyakori, hogy a hálózatfejlesztést végző Fővárosi Gázművek a környező épületekben kötelező nyomáspróbát követően szivárgásra hivatkozva elzárja a gázcsapot. Sok gondot okoz az utóbbi évek szeszélyes időjárása is, a nyári viharok, a heves felhőszakadások elsősorban a tetőszerkezetekben és a vízelvezetőkben okoznak súlyos, azonnali beavatkozást igénylő károkat.
Az ilyen helyzetek kezelésére hozta létre az önkormányzat a vis major pályázati alapot, amelyből célzott támogatáshoz juthatnak azok a lakóközösségek, amelyek önerőből nem tudják elvégezni a halaszthatatlanná vált felújításokat, illetve veszélyelhárítást. Az ősszel beadott huszonnyolc pályázatból csupán kettőt kellett formai okok miatt elutasítani, a többiek átlagosan az igényelt támogatás 75 százalékát kapták meg. Húsz társasház a gáz-alapvezeték cseréjéhez kért segítséget, ezenkívül a víz- és csatornarendszerek rekonstrukciójához, valamint a tetők és a kémények felújításához járult hozzá az önkormányzat.

(M.)