A százhangú orgona

Nyolc iskola küldte el diákjait a Hunniareg Budai Módszertani Központ felsősök számára meghirdetett népdaléneklési versenyére. Az eseménynek évek óta otthont adó Jókai Klubban egyéniben és csapatban mérték össze tudásukat a kerület legszebb hangú ifjú énekesei.
Bemelegítésképpen Tardyné Tarkó Magda főiskolai tanár egy hatszólamú Haydn-köszöntővel ismertette meg a gyerekeket, akik bámulatosan gyorsan, alig néhány perc alatt hibátlanul megtanulták a darabot. Az alkalmi kórusbemutató után már a színpadon adtak számot tudásukról a versenyzők, akik közül többen népviseletben álltak a zsűri elé.
„A magyar népzene százhangú orgona, mindenre van hangja a szelíd tréfától a tragédiáig” – idézte Kodály Zoltán gondolatát az előadásokat értékelő Nitch Mária, aki szerint a népdal legnagyobb értéke, hogy őszintén, a maga természetes módján beszél a szerelemről, a természet és az élet csodáiról, az emberi kapcsolatok sokszínűségéről. A zsűri elnöke örömét fejezte ki, hogy a gyerekek láthatóan megértették a népdal üzenetét, hiszen szinte kivétel nélkül a személyiségükhöz leginkább illő nótákat választottak.
Az előző évekhez képest lényegesen jobbak voltak az összeállítások, amelyek a laikusok számára is egyértelművé tették, hogy a versenyző milyen stílust, illetve tájegységet kíván megszólaltatni és bemutatni. Nitch Mária úgy látja, ez a fajta hitelesség olyan erény, amelyre a jövőben is építeni lehet. „Szerencsére ezúttal nem puszta udvariasság kijelenteni, hogy valamennyi résztvevő nyertesnek érezheti magát, hiszen mindenki színvonalas előadással ajándékozta meg a közönséget” – összegzett a verseny végén.
Éppen a magas színvonal miatt arany-, illetve ezüstminősítésnél senki sem ért el rosszabb eredményt. A kategóriák legjobbjai, Békés Judit, Rónaszéki Sára, valamint a Kicsi rigók és a Napraforgók énekesei a fővárosi fordulóban képviselhetik a hegyvidéki színeket.

(em.)A_szazhangu_orgona