Teli_madaretetes

Téli madáretetés

Még az igazi arcát mutatja a tél, ismét fehérbe borult a Hegyvidék. Szép látványt nyújtanak a havas kertek, a hólepel azonban kemény feladat elé állítja a madarakat, ilyenkor sokkal nehezebb élelmet találniuk. Etessük őket, hogy megérhessék a tavaszt!

A tél elsősorban nem a hideggel, hanem a hóval, alkalmanként pedig az ónos esővel nehezíti meg igazán az állatok életét. A tartós, az ágakat is befedő hótakaró elzárja a kisebb madarakat a kéregrepedések, a talaj, a hullott levelek táplálékkínálatától. Ezért az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt – de csak akkor, ha az élelmezésüket folyamatosan, egész télen végezzük. Ha ugyanis a madarakat az etetőhöz szoktatjuk, majd váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, nem biztos, hogy a környéken találnak más táplálékforrást, és át tudják vészelni a következő, fagyos téli éjszakát.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – amelynek központjánál, a Költő utcai Jókai-kertben számos madárbarát megoldással találkozhatunk – azt tanácsolja, hogy főként magas olajtartalmú fekete (ipari), nem sózott és nem pirított napraforgót helyezzünk az etetőkbe. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat, például kölest, muhart keverni; a legegyszerűbb, ha a boltokban kapható, pintyek vagy hullámos papagájok számára kifejlesztett magkeveréket vásárolunk.
Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel-kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.
Almával szintén etethetünk. A gyümölcsöket lehetőleg szúrjuk fel bokorágcsonkokra, esetleg faágakra, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzájuk férhetnek, míg a talajra szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat a szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának.
Főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldséget elsősorban a rigók és a rovarevők fogyasztanak. Viszont soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a szárnyasok pusztulását okozhatják.
A rigók – köztük a legelterjedtebb városi fekete rigók is – elsősorban a talajon táplálkoznak, ezért havas időben a hó eltakarításával kis tisztásokat érdemes kialakítani számukra. Egyszerű, de nagyon hatékony trükk kemény fagyok idején, ha a talajetetőről nemcsak ellapátoljuk, elkaparjuk a havat, hanem egy vödörnyi meleg vízzel fel is locsoljuk. A nedvesen csillogó, felpuhult föld, fű, levelek, illetve a felszálló pára látványa mágnesként vonzzák a talajon táplálkozó madarakat. Az így előkészített talajetetőre érdemes frissen kiszórni néhány marék napraforgót, apró magot, de a meleg vizes locsolás a behavazódott eleséget is újból hozzáférhetővé teszi.

z.