Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Koktél a bulikra

Az alkoholok élvezetes italokká keverése más összetevőkkel régi találmány. Az italfogyasztás féken tartására az egyik legdrasztikusabb megoldás az amerikai szesztilalom volt az 1920-as években. A tiltás miatt hirtelen éltre kelt szeszcsempészet idején rohamosan terjedtek a legkülönfélébb alkoholszármazékok, gyakran gyanús löttyök. Megesett, hogy ezekhez nemesebb aromák is társultak, palástolva a silány minőséget. A teáscsészébe, limonádés pohárba töltött ital ártatlan üdítőnek tűnt, és csodák csodája, a bódulat sem maradt el, még fel is erősödött. Ezek voltak az első koktélok.
Azóta e „kevertek” világszerte óriási változáson mentek át, az összetevők rendre elsőrendűek. Nem mindegy, mit mivel rázunk össze, milyen arányban, s hogy a végeredményt milyen pohárból hörpölgetjük. Ajánlatunk ezúttal egy szelídebb, kávés koktél a farsangi bulikra.
Caffé Coretto.
Az olaszok így nevezik ezt az erős kávét, amelyet valamilyen komolyabb alkohollal, többnyire grappával (jóféle törkölypálinka is megfelel) ízesítenek. Magyarított változata az 1 cent Unicummal és 1 cl Amarettóval elkevert forró presszókávé. Az édesszájúaknak kedvébe járhatunk egy kevés cukorral, míg a „hab a tortán” a tejhab a tetején egy csipetnyi őrölt fahéjjal.

JM