Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepi hallé a Svábhegyen

A két világháború közötti időszakban, sőt még közvetlenül a második világháborút követő években is megszokott volt, hogy karácsony táján a svábhegyiek együtt készítették el az ünnepi halászlét a szabad ég alatt. Ezt a kedves hagyományt elevenítette fel Béres Attila református presbiter, akinek javaslatára először 2009-ben szervezett ünnepi halléfőzést a Felhő utcai Református Misszió és a Szent László Plébánia a Diana parkban. A hozzávalókat, közel száz kiló pontyot, a tésztát és a fűszereket a két egyház közösen vásárolta meg, a halászlét a Bajai Halászcsárda séfje az eredeti recept alapján készítette el.
– A helyi értékeket megtartó és ezen keresztül a közösségi kapcsolatokat erősítő kezdeményezés sikerét az önkormányzat az orvosi ügyelet és a szükséges eszközök biztosításával, míg a polgári védelem egy nagyméretű sátorral segítette – mondta el lapunknak a halászlé kimérésében tevékenyen részt vevő Fonti Krisztina. Az alpolgármester hangsúlyozta: a Hegyvidéki Önkormányzat minden olyan programot támogat, amely hozzájárul a lokálpatriotizmus erősítéséhez.
A kis közösségek összetartozásának fontosságát emelte ki Kocsis István, az Istenhegyi Szent László-templom plébánosa. Szerinte minden olyan eseményre szükség van, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket, hiszen az aktuális hatalom évtizedeken át pusztította a családokat, a keresztény értékeket. Hozzátette: most újra lehetőségünk van arra, hogy ha hiszünk benne és teszünk érte, a romokból felépítsünk egy boldogabb országot.
Ezúttal százhúsz adag étel főtt a bográcsokban, az ízletes halászlé mellett forralt bort, teát és kalácsot is kínáltak. Egy tál levesért hatszáz forintot kértek, a bevételt a két egyház a gyülekezetek rászorulói között osztotta szét.Unnepi_halle_a_Svabhegyen

(mm.)