Csalok_a_hegyvideki_utakon

Csalók a hegyvidéki utakon

Kifogyott a benzine, nem tud hazajutni – egy fiatal szélhámos ezzel a kitalált történettel csalt ki pénzt már több alkalommal is a Hegyvidék útjain a volán mögött ülő, pirosban várakozó hölgyektől. A szélhámosok, trükkös tolvajok újabb és újabb módszereket vetnek be az autósok kifosztására, ám ezek a próbálkozások kellő körültekintéssel kivédhetők.

Egy 25-30 év körüli csaló tevékenykedik hónapok óta a kerület útjain – erről értesítette lapunkat egy hölgy. A jól öltözött, jó modorú fiatalember taktikája az, hogy a kereszteződésekben, a piros lámpánál autójukban várakozó nőkhöz, lehetőleg kisgyermekes anyukákhoz csapzottan odarohan, és ezer forintot kér tőlük, arra hivatkozva, hogy a közelben áll az autója, amelyből kifogyott a benzin, és ennyi pénzre lenne szüksége a hazajutáshoz. A hölgyektől elkéri a nevüket és a címüket, azzal az ígérettel, hogy a pénzt napokon belül hiánytalanul elküldi, ám erre természetesen nem kerül sor.
Olvasónkat nagyjából egy éve verte át a férfi, de néhány napja ismét látta őt a BAH-csomópontnál található benzinkút környékén. Amikor észrevette, hogy egy nőtársát át akarja ejteni, odaszaladt hozzá, így a pénzt még sikerült visszaszerezni. Csakhogy a szélhámos nem ijedt meg attól, hogy felismerték, pár másodperc múlva már másvalakit próbált hasonló módszerrel megkárosítani – szerencsére ez a kísérlete is meghiúsult. Miután a Hegyvidéken lakó hölgy megosztotta a történetet ismerőseivel, közülük többen említették, hogy a kerület más pontjain is látták már az illetőt.
Molnár István rendőr alezredes, a XII. kerületi rendőrkapitányság helyettes vezetője elmondta: mivel a BAH-csomópont környéke a XI. kerületi kapitánysághoz tartozik, az ottani esettel ők foglalkoznak; jelentésük szerint az elkövetés értékére való tekintettel szabálysértési eljárást indítottak. Az alezredes közölte, hogy más, XII. kerületi helyszínen történt hasonló esetről mostanában nem értesültek. Egyúttal arra biztatta a Hegyvidéken élőket: ha a levélíró által említett, vagy ahhoz hasonlító esetekkel találkoznak, tegyenek bejelentést a rendőrkapitányságon, hiszen csak így tudnak intézkedést, aztán pedig eljárást indítani.
A kapitányságvezető-helyettes általánosságban azt tanácsolja az autóvezetőknek, hogy legyenek óvatosak, nem szabad bedőlni azoknak, akik különböző mondvacsinált indokokkal – bajba került, lerobbant az autója, autómentőre, üzemanyagra van szüksége stb. – próbálnak meg pénzt kicsalni. Forgalmas autóutak, autópályák mentén gyakori, hogy kerékcseréhez kérnek segítséget, aztán amíg a gyanútlan áldozat közreműködik a munkában, addig az őrizetlenül nyitva hagyott autójából a csaló páros egyik tagja eltulajdonítja mindazt (táskát, telefont, okmányokat), amit könnyen zsebre lehet tenni. A tettesek leggyakoribb módszerei között szerepel a defektre vagy műszaki hibára hivatkozás és az információkérés. Többször is előfordult már, hogy ők maguk szúrták ki áldozatuk kocsijának gumiját, hogy aztán kerékcsere közben meglophassák.
„Ha menet közben megállnak, értékeiket mindig tartsák szem előtt, pénzüket, irataikat tegyék zsebre, vagy a náluk lévő táskába – figyelmeztette az autósokat a kapitányság helyettes vezetője. – Az utastérben ne hagyjanak semmit látható helyen, a gépkocsit pedig a legrövidebb időre is zárják le. Bűncselekmény gyanúja esetén minél jobban figyeljék meg az elkövetőket és autójukat, s azonnal hívják a rendőrség 107-es telefonszámát!”

z.