Dijat_nyert_a_kockakulcs2

Díjat nyert a kockakulcs

Szép sikert ért el az Arany János Általános iskola és Gimnázium két tanulója a 2010–2011-es tanévre meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Tehetségkutató Versenyen. A tizenhat éves Doktorits László és Naszlady Márton „mindent nyitó” kockakulcsa harmadik díjat kapott, ráadásul Naszlady Márton a Siemens Junior Ösztöndíját is hazavihette.

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyéhez kapcsolódva a Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Duna Televízió huszadik alkalommal szervezte meg az Ifjúsági Tudományos és Tehetségkutató Versenyt. A tehetséggondozás és az ígéretes tudósjelöltek fejlődésének ösztönzése mellett az országos felhívással szerették volna ráirányítani a 15-20 éves fiatalok figyelmét a műszaki és természettudományok, a technológia, valamint a kutatásfejlesztés területeire.
Ez a jelek szerint sikerült, hiszen a versenyre összesen kilencvenegy pályamű érkezett, ezek közül a szakemberekből álló zsűri – az elnöki tisztet Ormos Pál professzor, a Magyar Tudományos Akadémia SZBK Biofizikai Intézet főigazgatója látta el – hatvan ötletet javasolt kidolgozásra. Huszonöt pályázat tudományos kutatási vizsgálatok, mérések elvégzését, míg a maradék harmincöt valamilyen új eszköz, eljárás kidolgozását tűzte ki célul. Közte volt az Arany János iskolát képviselő Doktorits László és Naszlady Márton munkája, az elektronikus kockakulcs, amely végül az előkelő harmadik helyet szerezte meg. Külön elismerésben részesült Naszlady Márton, aki legfiatalabb díjazottként a Siemens Junior Ösztöndíját is megkapta.
A kockakulcs a létező összes elektronikus zárszerkezetet, beléptető vagy riasztórendszert képes vezérelni – avatott be minket a két hegyvidéki tudósjelölt. Nagy előnye, hogy az értékek akkor is biztonságban vannak, ha az apró készülék idegen kezekbe kerül. A zárat ugyanis csak abban az esetben nyitja ki, ha tudjuk, hogy a kocka mely lapjait és azokat milyen irányban, sorrendben, illetve hányszor kell hozzáérinteni a leolvasó szerkezethez.
„Eredetileg az iskola beléptető rendszerét szerettük volna fejleszteni, innen jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan könnyen használható biztonságtechnikai eszközt, ami ötvözi a mechanikus, a számkombinációs és a mágneskártyás megoldások előnyeit – mesélték az ifjú feltalálók. – Szempont volt az olcsóság, illetve az is, hogy a kockakulccsal működtethetők legyenek a már beépített riasztók, a garázskapuk, az elektronikus vezérlésű bejárati ajtók és a háztartási gépek többsége.” A fiatalok találmánya megfelel az elvárásoknak, az alig néhány száz forintból összerakott prototípus az iskolában megtartott bemutatón is jól vizsgázott: gond nélkül nyitotta a mágneszárakat, miközben zökkenőmentesen kommunikált a számítógépes programmal.Dijat_nyert_a_kockakulcs1

Ám.