Egyedülálló műtét a János kórházban

Bokareplantációt végeztek a Szent János Kórházban, amire az intézményben még nem volt példa, de Magyarországon is mindössze három ilyen műtétet hajtottak végre az elmúlt negyedszázadban. A sikeres beavatkozást dr. Detre Zoltán főorvos irányította, aki június végén Semmelweis-gyűrűt vehetett át eddigi kiemelkedő teljesítményéért.

Egy fiatal, külföldi lányt ért baleset a Kelenföldi pályaudvarnál. Miközben sietve leszállt a vonatról, az egyik csomagja beakadt valamibe, őt pedig elsodorta az induló szerelvény. A bal lábát a bokaízület fölött levágta a vonat, valamint mindkét alsó végtagján combig súlyos sérüléseket szenvedett. A mentőszolgálat a Szent János Kórház traumatológiai és kézsebészeti osztályára szállította.
Az osztályvezető főorvos, a néhány hete Semmelweis-gyűrűvel kitüntetett dr. Detre Zoltán, valamint kollégái nagy dilemma előtt álltak: éljen örökre művégtaggal a lány, vagy – mivel a levágott testrész nem veszett el – tegyenek kísérletet az igen ritka alsóvégtagi replantációra? Végül a boka visszahelyezése mellett döntöttek, amire Magyarországon az elmúlt negyedszázadban mindössze háromszor került sor, a Szent János Kórházban pedig még soha. Azonnal riasztottak további két szakorvost, hogy a műtétet minél előbb megkezdhessék, hiszen az időtényezőnek óriási szerepe volt. Egyikük dr. Csaba Ákos, aki nagy rutint szerzett a kis erek varrásában.
Összesen tizenketten – ebből hatan orvosok – dolgoztak a hatórás műtét alatt. A bonyolult művelet sikerrel végződött, a lányt, aki hamar magához tért, a központi intenzív osztályra helyezték át. Pár nappal később, jó általános állapotban, a családja különrepülővel hazaszállíttatta.
A betegre még körülbelül hat-nyolc helyreállító műtét vár, amelyek két-három évet vehetnek igénybe. Ám a nehezén nagy valószínűséggel már túl van, a János kórház orvosai és szakdolgozói ugyanis a baleset utáni legkritikusabb órákban mindent megtettek annak érdekében, hogy közel teljes életet élhessen a következő évtizedekben.

z.