Esztetikus_tomegsport

Esztétikus tömegsport

Iskolai és sportegyesületek ritmikusgimnasztika-bemutatóinak tapsolhattak a nézők a Semmelweis-gyakorlóiskola tornacsarnokában. Meglepetésként a pedagógusok látványos karikagyakorlatot adtak elő.

Hagyományteremtő szándékkal az idén első alkalommal szervezett nyilvános ritmikusgimnasztika-bemutatót a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. A Diana RG Gálán a házigazdák mellett a lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, az Érdi úti Farkasréti Általános Iskola, valamint a Soroksári Tornaegylet és a Hort SE csapatai vettek részt – összesen több mint száznegyven iskoláskorú gyermek.
A program a Semmelweis pedagógusainak karikagyakorlatával kezdődött, a tanárok bebizonyították, hogy kellő kitartással és gyakorlással felnőttkorban is el lehet sajátítani a ritmikus gimnasztika alapjait. Változatos számokkal készültek a gyerekek, akik szer nélküli, illetve szalag-, buzogány- és karikagyakorlatokkal kápráztatták el a tornatermet zsúfolásig megtöltő nézősereget.
„Szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy az általános vélekedéssel ellentétben a ritmikus gimnasztika igenis tömegsport, amit hattól hatvanévesig bárki gyakorolhat, és örömét lelheti benne” – fogalmazta meg a Diana RG Gála életre hívásának okát a főszervező, Gálffy Andrea. Az 1980-as, Amszterdamban megrendezett Európa-bajnokságon negyedik helyet szerző egykori kiváló versenyző szerint a sportág legnagyobb erénye, hogy valóban széppé teszi a lányokat, megtanítja őket a helyes testtartásra és a harmonikus, nőies mozgásra.
A Semmelweis-gyakorlóiskola testnevelőjeként Gálffy Andrea nem feltétlenül versenyzőket nevel, az alsós gyerekekből összeállított csapatai mégis sikert sikerre halmoznak. Munkájukat a szakma is elismeri, ennek ékes bizonyítéka, hogy a Magyarországon megrendezett mindkét világkupán felléphettek. Gálffy Andrea úgy érzi, a sportág még mindig nem eléggé ismert, az utánpótlásbázis meglehetősen szűk, ezért mindenképpen szükség van a népszerűsítésére. Ezen változtathat – legalábbis Budapesten – a Diana RG Gála, amelyet a remények szerint egyre nagyobb érdeklődés mellett minden évben megrendeznének.

Ám.