Joizu_kapocs_sport_es_kultura_kozott

Jó ízű kapocs sport és kultúra között

A MOM Kulturális Központ és a Gesztenyés kert megújulásával egy időben új kulináris csáberő költözött a kerületbe. Buday Péter séffel és Murga György üzletág-igazgatóval arról beszélgettünk, miért éppen a MOM-komplexumban nyitották meg éttermüket, és mit szeretnének nyújtani vendégeiknek.

– Találkozóhelynek képzeltük el – kezdte a beszélgetést Buday Péter –, hiszen ehhez ez a legalkalmasabb hely. Az egyik oldalon a Sportmax, a Gesztenyés kert, a másikon a művelődési központ határolja, vagyis a sport, a kikapcsolódás és a színvonalas kultúra metszéspontjában vagyunk. A gasztronómia önmagában is a kultúra kiegészítője, sőt része, de mi nemcsak a finomabbnál finomabb ételeinkkel és italainkkal várjuk a vendégeinket, hanem a száztíz fős éttermünk mellett az ötszáz fős rendezvénytermünkkel is.

– A terem egyébként hangszigetelt falelemekkel jól szeparálható is, amellett, hogy a legkorszerűbb technikával felszerelt – kapcsolódott be Murga György. – Emellett az önkormányzat a beruházás során úgy alakította ki a teljes területet, hogy kerekes székkel is bármi megközelíthető legyen, így a mi üzletünk is, mint ahogy a száz férőhelyes mélygarázsból is kényelmesen, lifttel lehet feljönni.

Kiket várnak elsősorban?

– Mindenkit. Környékbelieket, üzletembereket, családokat. Vagyis valóban mindenkit, aki kulturált környezetben, finom magyar ételeket kóstolva szeretne egy jó ebédet elfogyasztani, tárgyalást lebonyolítani, vagy kellemesen megvacsorázni.

Több új étterem reklámfogása volt már, hogy az első hetekben-hónapokban egy ismert séf nevével csalogatták be a vendégeket.

– Ez nálunk annyira nem így van – válaszolt rögtön a fel sem tett kérdésre Murga György –, hogy Buday Péter nem meghívott szakács, hanem séf és nem utolsósorban tulajdonos is. Ebből is látható, hogy mi valóban hosszú távra tervezünk. Ezért mindenkinek, minden korosztálynak kínálunk valamit. A felnőtteknek például azt, hogy minden este élő zenét hallgathatnak nálunk, három zenekar váltja naponta egymást, főleg örökzöld magyar slágereket játszanak. De gondoltunk a kicsikre is: minden hétvégén, míg a szülők kényelmesen megebédelnek – amihez, lássuk be, a gyerekeknek ritkán van türelmük –, addig az apróságok egy óvónővel, Anikó nénivel játszhatnak a külön nekik berendezett kis területen.

Magyar, de nem az úgynevezett magyaros ételsor lesz az étlapon. Ez mit jelent?

– A történelmi magyar konyha ízeit kínáljuk, de huszonegyedik századi felfogásban – vette át a szót ismét Buday Péter. – Ez azt jelenti, hogy rég elfeledett alapanyagok felhasználásával, korszerű ételekkel és azokkal harmonizáló italokkal várjuk vendégeinket. Egy-két havonta változtatjuk az étlapot, mindig egy-egy történelmi régió ízeire összpontosítva. Júliusban-augusztusban ezért dalmát ételeket készítünk, az egykori dalmát régió hangulatát és a mediterrán ízvilágot varázsolva ide, a Csörsz utcába, lesznek földközi-tengeri halak, például tengeri süllő, vagy bébi tintahal, de grillezett bárányborda és tökös lecsó is. Minden, ami finom. Majd meglátja!