Kenyelmunk_ara_a_muvesz_szemevel

Kényelmünk ára a művész szemével

Gondolatébresztő köztéri tárlat fogadja egész nyáron át a MOM Park Bevásárlóközpont látogatóit. Várnai Gyula Kényelmi szempont című installációs kiállítása a fogyasztói társadalom ellentmondásaira és az ökoszemlélet fontosságára hívja fel a figyelmet.
Várnai önmagát olyan kortárs művészként határozza meg, aki a kor technikáját és információhordozó eszközeit felhasználva jeleníti meg a társadalmi folyamatokat. Munkásságának legfontosabb eleme a valóság beemelése a művészetbe, amely így átlényegül és érzékivé válik. A Dunaújvárosban élő és alkotó, Munkácsy-díjas művész tárgyak és terek viszonyát boncolgató művei megtalálhatók a legfontosabb hazai kortárs gyűjteményekben.
A MOM elsősorban magyar alkotásokat bemutató Park Galériájában megnyitott legújabb kiállításán (a Molnár Ani Galéria szervezésében) egy műanyag palackokból készült hatalmas fotellel lepi meg a vásárlóközönséget. A látvány meghökkentő, az ülőalkalmatosság a funkcióját – méretei folytán – amúgy is képtelen betölteni, de alkotórészei, a műanyag ásványvizes üvegek egyébként is szétgurulnának a rájuk nehezedő test súlyától. Szimbolikus a végeredmény és az üvegek is, az arab piacra gyártott ásványvizet ugyanis a gazdasági válság miatt nem vette át a megrendelő, a címke azonban már rákerült a palackokra.
Mindez figyelmeztetésként is felfogható: vég nélküli fogyasztásunk könnyen jelenlegi civilizációnk pusztulását okozhatja. Valahogy úgy esne szét egy szempillantás alatt a palackokból épített installáció, ahogyan néhány éve széjjelrobbant a „tőzsde-lufi”. Erről a „szemfelnyitó” világlátásról, egyben a gyermeki rácsodálkozásról szól Várnai Gyula ars poeticája: „Legyen nekem a művészet serdülőkor, mely nem tudja, hogy művészet lesz, és indulhatott a nulláról.”

Em.