Kozeledik_a_parlagfuszezon

Közeledik a parlagfűszezon

A leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása július közepétől várható, virágzásának csúcsideje pedig augusztus végére és szeptember elejére tehető. A már hosszabb ideje allergiás betegek feltétlenül keressék fel a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt!

A parlagfű rendkívül igénytelen és agresszíven terjedő növény, részint ebből is fakad, hogy évről évre jelentős gondot okoz az irtása. A növények csírázása áprilistól tömegesen zajlik, május végén hazánk egyes térségeiben már 5-10 centiméteres parlagfüvekkel is találkozhatunk. A parlagfűből a nyári virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek megtenni a szél szárnyán, akár 100 kilométer távolságra is eljutnak.
A növényt tehát még a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a leghatásosabb módszer a gyomlálás. Ügyelni kell rá, hogy a munkálatokat kesztyűben végezzük, a parlagfű irtását pedig semmiképpen ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció kiválthatja a bennük lappangó allergiát!
Az allergiás betegség korra való tekintet nélkül, bármely életszakaszban kialakulhat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa szerint akinél az előző szezonban tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés tünetei jelentkeztek, végeztesse el az allergiavizsgálatot. A parlagfű-allergia kellemetlen tünetei ugyanis megelőzhetők, de legalábbis enyhíthetők, ha már a pollenszezon előtt felkészülünk kezelésükre.
Az allergia kezeléséhez szakorvos tanácsát javasolt kérni. A recept nélkül kapható készítményeket is már kivizsgált, beállított terápia esetén kell alkalmazni, nem célszerű diagnózis nélkül kísérletezni. Panaszok esetén a vizsgálat elvégeztetése azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki.
A már hosszabb ideje allergiás betegek is keressenek fel szakorvost még a parlagfű virágzása előtt. Két-három évente ajánlott a vizsgálat megismétlése, amennyiben időközben újabb panaszokat észlelnek. A gyógyszeres terápia módosítására is szükség lehet. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén módosítani kell a korábbi kezelést.
Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket a parlagfű okozza, azokat a szezon előtt megkezdett antihisztaminos kezeléssel lehet enyhíteni. Akik tartós megoldást keresnek, azok számára az immunterápiás kezelés alkalmas, ezt azonban a szakorvos szerint legkésőbb a tavasz végéig érdemes elkezdeni.

z.

Szigorúan büntethetik az irtás elmulasztását

Tizenötezertől akár 15 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthat július 1-jétől, aki nem irtotta ki telkén a parlagfüvet. A bírság mértéke a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy kül- vagy belterületről van szó. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, 2008-ban szigorított törvény kimondja, hogy az adott év június 30-ig a földhasználó köteles megakadályozni az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania.