Ne tegyük ki hamarabb a lomokat!

Környezetünk tisztaságának megőrzése érdekében a lomokat csak az FKF Zrt. értesítésében megjelölt időpontban, az elszállítást megelőző napon szabad kikészíteni.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a magyar EU-elnökség rendezvényeire való tekintettel idén a második félévre halasztotta a szokásos lakossági lomtalanítást a Hegyvidéken. Az egyes körzetekre vonatkozó konkrét dátumokról – a lomokat széttúró, szemetelő guberálók távoltartása érdekében – körülbelül tíz nappal az akció előtt értesítik majd a lakókat.
„Környezetünk tisztaságának megőrzése érdekében a lomokat csak az FKF Zrt. értesítésében megjelölt időpontban, az elszállítást megelőző napon szabad kikészíteni” – hívta fel a kerületiek figyelmét Szabó Róbert, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet helyettes vezetője. Mint mondta, köztisztasági szabálysértésnek minősül, ha valaki nem a meghirdetett napon teszi ki az utcára a lomjait. Ez esetben a szennyezés mértékétől függően, a 218/1999. számú kormányrendelet alapján, 3–20 ezer forintos helyszíni bírság, vagy 50 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság szabható ki szankcióként.
Pénzbírság várhat azokra a guberálókra is, akik szétdobálják a rendben kikészített holmikat. Szabó Róbert megemlítette, hogy köztisztasági szabálysértési címen a tavalyi lomtalanítás során is szabtak ki bírságokat – megbüntették például azt az illetőt, aki a Szent Orbán térnél fejszével aprított darabokra egy kiszuperált hűtőszekrényt, hogy így nyerje ki belőle az értékesíthető nyersanyagokat. A felügyelők más, a „lomisok” életvitelével összefüggő szabálysértések felett sem hunynak szemet, ha szükséges, büntetik a közterületen zajló szeszesital-fogyasztást, akárcsak a közterületek életvitelszerű lakhatás céljára történő használatát.
A lomtalanítás napjaiban a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársai a rendőrséggel közösen, a lehető legnagyobb létszámban, éjjel-nappal járőröznek, hogy biztosítani tudják a kerület rendjét. A tervek szerint a rendőrség ezekben a napokban fokozottan ellenőrzi a lomokat szállító gépjárművek engedélyeit, műszaki állapotát, a korábbi években ugyanis számos olyan autóval találkoztak, amely egyáltalán nem állhatott volna forgalomba.

z.

 

A Hegyvidéki Közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható telefonszáma: +36-30-623-9973.