Unios_tamogatasbol_ujul_mag_a_Gan_Menachem

Uniós támogatásból újul meg a Gan Menachem

Ősszel 190 millió forintos beruházás keretében átfogó korszerűsítési munkák kezdődnek a Tamási Áron utcai Gan Menachem Zsidó Óvodában. A beruházásról Nógrádi Bálint, az óvodát működtető alapítvány vezetője tájékoztatta az újságírókat, a sajtótájékoztatót követően pedig Fonti Krisztina alpolgármestert kérdeztük a Hegyvidéki Önkormányzat projektben játszott szerepéről.

Európai uniós és az Új Széchenyi Terv révén hazai állami támogatás teszi lehetővé a nemsokára kezdődő munkálatokat a Gan Menachem Zsidó Óvodában. „A negyvenéves épület üzemeltetése már hosszú ideje nem gazdaságos, ezért a beruházás eredményeként teljes korszerűsítést hajtunk végre a házon” – mondta Nógrádi Bálint, az óvodát működtető Chabad Lubovics Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítvány vezetője.
Elvégzik a homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a fűtés és a használati melegvíz-ellátó rendszer átfogó korszerűsítését, valamint az ugyancsak időszerűvé vált tetőcserét. „A projektnek köszönhetően energiatakarékos üzemmódra állhatunk át, amitől évente négy-, ötmillió forint költségmegtakarítás, alacsonyabb karbantartási kiadás és nem utolsósorban kisebb károsanyag-kibocsátás várható” – válaszolta Nógrádi Bálint lapunk megtérülést firtató kérdésére, hozzátéve, hogy a munkálatok idejére a gyerekeket máshová költöztetik.
A Tamási Áron utca árnyas fái alatt megbúvó épület első ránézésre is „ezer sebből vérzik”, a jobb sorsra érdemes ház teljes felújítása elodázhatatlan – ezt a laikus szem is azonnal megállapíthatta. Az önrésszel és a több mint 130 millió forintos támogatással, vagyis az összesen 190 millió forinttal a teljes energetikai felújítást el tudják végezni, hangsúlyozta Nógrádi Bálint.
„Önkormányzatunk különös figyelemmel kíséri az ilyen pályázati lehetőségeket, hiszen az energiagazdálkodás, a korszerűbb, kulturáltabb nevelési környezet a financiális kérdéseken túl kihat a napi programokra is, különösen a gyerekek komfortérzetére és környezettudatos nevelésére” – válaszolta kérdésünkre Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, a közelmúltban különböző pályázati források bevonásával a Zugligeti úti óvoda és bölcsőde teljes lapos tetős szerkezetét napelemekkel telepítették be, illetve napkollektor került a Tamási Áron általános iskolára, ami a melegvíz-ellátást biztosítja majd. A MOM Kulturális Központ rekonstrukciójánál országosan egyedülálló módon a szennyvízhő hasznosításával sikerült megoldani a fűtés és hűtés kérdését. „E folyamathoz csatlakozik most jó példaként a Gan Menachem Zsidó Óvoda is – tette hozzá az alpolgármester –, amihez sok sikert kívánunk!”

AI.