Egy_erzekeny_muvesz1

Egy érzékeny művész

Rendkívül hangulatos időutazás résztvevője lehet az, aki a nyáron látogatást tesz a Barabás Villában. Gálócsy Edit az ötvenes évektől napjainkig, korszakonként csoportosítva rendezett életmű-kiállításának tárlói között sétálgatva a látogató többször felkiálthat magában: „nahát, ilyen nekünk is van otthon!”

A polgári családból származó Gálócsy Editet az ötvenes évek politikai megpróbáltatásai sem tudták eltéríteni céljától, alkotói megmutatkozásától. Kisemmizésük és kitelepítésük ellenére nem adta fel álmait, ha kellett, az istállóban gyakorolt. Budapestre visszatérve felvették a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakára – ahol Rákosi Mátyás felesége a csoporttársa volt –, s olyan kiemelkedő mesterek pártfogását élvezte, mint Borsos Miklós és Gádor István. Gálócsy Edit alkotói életútját Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke méltatta a Barabás Villában látható életmű-kiállítás megnyitóján.
„A törékeny, barna lány azonnal felkeltette az érdeklődésünket” – emlékezett vissza a kor hangulatát felidéző pályatárs, Schrammel Imre keramikusművész, aki szerint a fiatalkori megpróbáltatások nem múltak el nyomtalanul az érzékeny művész lelkéből. Pályája kezdetén Gálócsy Edit használati tárgyakat készített vörösagyagból, 1976 után – német tanulmányútja egyik eredményeként ­– tért át a mázas kőedények és fali plasztikák készítésére. Megjelentek az agyag és porcelán különböző arányú keverékéből készült tárgyai is, amelyekhez fémoxidokkal színezett matt kőedénymázat használt.
A Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész életmű-kiállításának megnyitója egyúttal a tárlat könyvkatalógusának bemutatására is lehetőséget nyújtott. A kötet – egy 1973 utáni beszélgetés nyomán – Gálócsy Edit szavait idézi: „… körülményeim és lehetőségeim úgy hozták, hogy kisméretű, főleg használati és díszedényeket készítek, amelyek a lakást, a környezetünket szebbé teszik, és ezáltal az ízlést fejlesztik széles körben. Gondosan vigyázok: a funkció és a forma egységben legyen a színnel.”
A tavaly elhunyt művész közel hatvan évig élt és alkotott a Hegyvidéken.

(A.) 

Gálócsy Edit életmű-kiállítása augusztus végéig látható a Barabás Villában (XII., Városmajor utca 44.).Egy_erzekeny_muvesz2