Egyutt_gyujtik_a_muanyag-_es_femhulladekot

Együtt gyűjtik a műanyag- és fémhulladékot

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. fokozatosan minden kerületben átáll a műanyag- és fémhulladékok közös gyűjtésére. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga és a szürke színű konténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyagokat és a fémeket. A változásról a gyűjtőszigeteken táblákkal is felhívják a figyelmet.

Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, maradjon tiszta a gyűjtőszigetek környezete. A közterület-fenntartóhoz az utóbbi időben egyre több lakossági panasz érkezett a konténerek feldöntögetése miatt. Ennek a problémának az orvoslására született a fémek és a műanyagok közös gyűjtésének ötlete.
A fémhulladékot korábban csak kéthetente vitték el, a műanyagért viszont eddig is naponta jöttek a hulladékszállító járművek – így tehát a jövőben a fémeket is jóval gyakrabban viszik el. Az intézkedés további előnye, hogy a műanyag- és a fémhulladék együttgyűjtésére két konténer áll rendelkezésre, ezáltal jelentősen csökken a túltelített tartályok száma. A kétféle hulladékot az ürítést követően egy központi telephelyre viszik, ahol a különválogatás történik, innen kerülhet tovább a műanyag és a fém másodnyersanyagként az ipari termelésbe.
A fővárosi társaság 2011 januárjától a X. és a XXI. kerületben kísérleti jelleggel már bevezette a fém- és a műanyaghulladék együttes gyűjtését, ami sikeresnek bizonyult. Ennek alapján döntött úgy, hogy kiterjeszti Budapest egész területére. Az FKF Zrt. számít a lakosság véleményére, benyomásaira, tapasztalataira a változtatással kapcsolatban. Az észrevételeket a www.fkf.hu honlapon, valamint a 06-40-353-353-as telefonszámon lehet megtenni.

z.