Evzaro_a_Mackos_Ovodaban

Évzáró a Mackós Óvodában

A gyermeknaphoz kapcsolódó érdekes programok várták az óvodásokat a Mackós Óvodában május utolsó hetében. Ellátogatott az intézménybe a Kolompos együttes, amelynek zenészeivel pünkösdi szokásokat elevenítettek fel, aztán a Zöld Családi Sportnapon a szülők és a gyerekek számtalan ügyességi, valamint a szellemet megmozgató, környezetvédelemmel kapcsolatos feladatot oldottak meg közösen.
Soroksáron, a Harmónia Háza tanyáján a kicsik lovagoltak, őshonos magyar állatokat ismerhettek meg, nyuszit simogattak, valamint a hagyományőrző konyhában pogácsát gyúrtak, szaggattak, majd kemencében sütötték ki. A gyermeknapi programok zárásaként légvárat állítottak fel az óvoda udvarán.
„Június első hetében az iskolába készülő gyerekeknek »erdei óvodai« programokat állítottunk össze – mesélte Pósch Mária óvodavezető. – Előbb a Dera-patak meseszép völgyét jártuk végig, majd a sas-hegyi természetvédelmi területen mutattuk be az ott honos, különleges növény- és állatvilágot. Meglátogattunk egy hulladékudvart, ahol az óvodások a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteiket bővíthették, majd a Planetáriumban a világűr, az égbolt, a csillagok rejtelmeibe tekinthettek be.”
Az utolsó napon versekkel és dalokkal búcsúztak a Mackóstól a nagycsoportosok. A tarisznyák átadása után az óvodások a Nyitva van a Fondóka elnevezésű rendezvényen népi kézműves-foglalkozásokkal és játékokkal, például zsákban futással, célba dobással zárták a nevelési évet – eközben a szülők szalonnát, virslit sütöttek.
„Ez csak egy kis ízelítő abból, hogyan valósítottuk meg az idei nevelési év céljait – mondta Pósch Mária. – A nevelő-fejlesztő munkánkat projektekben terveztük, szerveztük. Egy-egy téma, jeles nap köré építve szedtük össze az odaillő dalokat, verseket, meséket, s bővítettük, rendszereztük a gyerekek ismereteit. Mindez beépült az egész napunkba, áthatotta a gyerekek játékát, akik otthonról hoztak könyveket, képeket. A több héten át tartó projektek témáit a gyermeki kíváncsiságra, tudásra építve, azt kiegészítve dolgoztuk fel.”

z.