Fenyjatek_es_tabortuz_Szent_Ivan_ejjelen

Fényjáték és tábortűz Szent Iván éjjelén

A hagyományokhoz híven érdekes és szó szerint színes programokkal ünnepelte a júniusi napfordulót a Virányosi Közösségi Ház. Csorba Károly, Marton Jenő és Pomozi Péter július 29-ig látható fotókiállításának ezúttal a skandináv hagyományok bemutatása mellett egy különleges apropója is volt. A képeken megjelenő Turku és Tallinn ugyanis 2011-ben közösen nyerték el az Európa Kulturális Fővárosa címet. A fotókat az északi növényzetet megidéző installációkkal egészítették ki, és ezúttal nem keret, hanem rendhagyó módon hullámpapír tartja össze őket.
Turku sokáig Finnország fővárosa volt, az 1824-es tűzvész után azonban már nem tudta visszanyerni régi erejét, az ország vezetését így Helsinki vette át. A majd száz kilométer hosszan elnyúló szigetvilággal körbevett Turku később egyetemi városként újult meg. A bemutatott fotókon a természeti értékek mellett a település fiatalos arca is megmutatkozik – mesélte Csorba Károly. Pomozi Péter szerint Tallinn „sohasem épül fel teljesen”, az ebből adódó állandó változás pedig különösen izgalmassá teszi. Az ELTE Finnugor Tanszékén dolgozó nyelvész mindenkit arra biztatott, hogy ha teheti, látogasson el a folyamatosan fejlődő, szépülő észt városba.
A kiállításmegnyitón a képek mellett az ELTE diákjaiból verbuválódó Hoissassaa Néptáncegyüttes műsora gondoskodott a hamisítatlan északi hangulatról, az együttes észt és finn táncokat adott elő. Ha pedig Szent Iván-éj, akkor óhatatlanul szóba kerül a szerelem – így volt ez a Virányosi Közösségi Házban is, ahol Erdődi Gábor A faun örök szerenádja című kötetéből hangzottak el megzenésített részletek.
Különleges éjjeli élményt ígért R'bert Bob fotográfus fényjátéka, míg a kertben égő, elmaradhatatlan tábortűz körül vidám skandináv táncok tanulására nyílt alkalom. Zárásként Majoros Árpád gondolatszobrász néhány soros életigenlő bölcsességekkel ajándékozta meg a jelenlévőket.

knp.