Japán–magyar közös koncert

Kiváló kapcsolatokat ápol a Virányos Általános Iskola a szomszédos Budapesti Japán Iskolával. Az együttműködés a zenei nevelés területére is kiterjed, a két intézmény immár ötödik alkalommal szervezett tanévbúcsúztató koncertet.
„Amikor valamilyen zenét hallunk, egyszer csak megváltozunk, olyan élményt élünk át, amitől a bennünk lévő univerzum egy fordulatnyit tágul” – idézte Murakami Haruki japán író gondolatát a koncertet megnyitó Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes. A Virányos Általános Iskola igazgatója reményét fejezte ki, hogy a japán és magyar gyerekek közös zenélése is ilyen hatást gyakorol a hallgatóságra. Hozzátette: a két iskola növendékei az évek során alaposan megismerték egymás zenei örökségét, a közös bemutatókon pedig mindkét nyelven eléneklik kedvenc dalaikat.
Így tettek ezúttal is: a Kaeru no uta című, békáról szóló gyermeknótát a magyarok, míg a Tavaszi szél… kezdetű népdalt a japán iskolások eredeti nyelven adták elő. A szokásoknak megfelelően látványos japán dobbemutatóval kezdődő programon tizenhárom produkciónak tapsolhatott a hallgatóság, amelyet zárásképpen egy közösen előadott angol zeneszámmal is megörvendeztettek a gyerekek.

mm.