Kimondott_irodalom

Kimondott irodalom

Kerületi diákoknak szervezett verses, zenés vetélkedőt „Kimondott irodalom” címmel a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. A meghirdetett négy kategóriában Romhányi József, Tóth Árpád, Pilinszky János és Orbán Ottó verseivel indulhattak a gyerekek, ráadásképpen a középiskolások megzenésítve előadhatták egy szabadon választott 20. századi magyar költő munkáját.
A zsűrit képviselő Gabnai Katalin elmondta, hogy a felsősöknek és középiskolásoknak nem volt könnyű dolguk, hiszen a megadott költőket egytől egyig fajsúlyos, néhol kifejezetten nehéz nyelvezet jellemzi. „A verssel való élni tudás megtanítását sajnos nem szorgalmazzák a legtöbb iskolában, ezért fontos, hogy a gyerekek átélhessék a költészet csodáját. Dicséretes kezdeményezés a hegyvidéki verseny, ahol a résztvevők bebizonyíthatták, hogy a mai generációkat igenis érdekli a vers és az irodalom” – foglalta össze a verseny tanulságait a drámatanár, színikritikus.
Gabnai Katalin úgy látja, a Hegyvidék jó úton jár, hiszen lehetőséget ad arra, hogy az itt tanuló diákok megmutathassák tudásukat. Minél több iskolai műhelyt kell létrehozni ahhoz, hogy a gyerekek valóban teljes munkát végezhessenek. „Minden tinédzsernek szüksége van az adrenalinra – fogalmazott. – Az iskolák dolga, hogy ezt a természetes igényt a tanulmányi versenyeken, színpadi produkciókon, különböző erőfelmérőkön keresztül vezesse le. Így esély van arra, hogy a fiatalok nem máshol keresik az izgalmakat.”

m. 

Helyezettek

5–6. osztályosok: Kende Sára (Zugligeti Általános Iskola), Vízy Barbara (Tamási Áron iskola), Czakó Blanka (Lauder Javne iskola). Jutalomban részesült: Siposs Lili (Németvölgyi Általános Iskola), Fehér Lili (Lauder Javne), Aradi Júlia (Lauder Javne), Szathmáry Eörs (Jókai Mór iskola).

7–8. osztályosok: Vízy Laura (Tamási Áron), Asbóth Sára (Thomas Mann Gymnasium), Kerényi Balázs (Thomas Mann Gymnasium). Jutalomban részesült: Larsen Zsuzsanna (Thomas Mann Gymnasium).

Gimnazisták összevont művészeti kategóriája: Különkiadás (Schreiber Dániel, Nyírfás Nóra, Nyírfás Rebeka, Mezei Tamás – Tamási Áron iskola), Varga Ferenc (Budai Középiskola), Sunday Best (Váncza Ferdinánd, Kiss Barnabás, Kovács Balázs).

Jutalomban részesült: Magyar Melinda (Budai Középiskola).