Nyari_teendok_a_kertben_es_a_teraszon

Nyári teendők a kertben és a teraszon

A tavaszi hónapok a kertben a tél nyomainak eltüntetésével, trágyázással, ültetéssel, metszéssel és általában véve építkezéssel telnek. A nyár inkább a dinamikusan fejlődő növényállomány fenntartásának időszaka. Ilyenkor a kreatív tevékenységek helyét a szolgai munka, a „kötelező” fűnyírás és öntözés veszi át.

Lassan elapad a tavaszi virágáradat, a kert egyszínűvé válik. Szemünk is megszokja a virágok látványát, és talán már nem örülünk olyan önfeledten egy-egy nyíló bimbónak, mint amennyire a tél végén tettük. A kert persze ilyenkor is sok örömet ad, de munkát is, hiszen a melegben mindig szükség van a nyári forróságban elpárolgó nedvesség pótlására. Az öntözés hatására pedig növényeink az állandó napsütésben folyamatosan fejlődnek, amit kordában kell tartani, különösen a gyep esetében.

A gyep karbantartása

Mára a hegyvidéki kertekben is általánosan elterjedtek az öntözőrendszerek. Ezek láthatatlanul bújnak meg, és éjszaka kiemelkedve rejtekhelyükből alaposan beöntözik a kertet, megkímélve a kertészt a locsolócsövek tekergetésétől, a szórófejek áthelyezésétől és az időnként elkerülhetetlenül bekövetkező elázástól.

Egy ilyen rendszer üzemeltetésével teljesítettük az egyik fontos kötelességünket. A másik a gyep rendszeres nyírása, ezt sajnos még nem tudjuk automata robotokra bízni. Az izzasztó feladatot azonban – amit a környéken visszhangzó motorzúgás kísér – muszáj elvégezni. Ellenkező esetben a gyep pázsitfű fajai között megerősödnek a gyomok, amelyek lassan elnyomják a füvet.
Ugyanez következik be az öntözés elmaradása esetén is. Először a legérzékenyebb, vízigényesebb faj ég ki a gyepből, aztán sorban a többi. Végül csak a legellenállóbbak maradnak meg, s ezek valószínűleg nem a legszemrevalóbbak lesznek.

Feladatok a teraszon

Az edénybe ültetett növények gyorsabban kiszáradnak, mint szabadföldi testvéreik. Ezért a rendszeres öntözés itt talán még fontosabb. Elég lehet egy forró hétvége, és a színes virágokkal borított balkonládák helyén csak száradó kórók maradnak. Gyakran már egyetlen nap alatt is kókadásnak indulnak a növények, különösen akkor, ha az edény méretéhez képest nagy levélfelülettel rendelkeznek, nincs alattuk alátét, amelyet vízzel lehetne feltölteni, és ki vannak téve a közvetlen napsugárzásnak.
Szerencsére a látványosan kókadozó tövek nagy része az öntözés után néhány perc alatt szemmel látható ütemben heveri ki a vízhiányt. Praktikus lenne a feladatot itt is időzített, a tövekhez csepegtető automatákra bízni, de ennek kivitelezése a legtöbb teraszon körülményes és drága, marad tehát a jól bevált műanyag vagy fém öntözőkanna.
Az edényes növények esetében – mivel ezek többnyire egész nyáron nyíló egynyáriaknak adnak otthont – állandó feladat az elhervadt virágok eltávolítása. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a petúniák, árvácskák, bohócvirágok, pillangóvirágok és társaik egyre több magot és egyre kevesebb új bimbót nevelnek. A muskátliknál inkább esztétikai szempontból szükséges eltávolítani a pergő, száradó virágokat.

A fák ápolása

Általában nem sokat szoktunk törődni a kertben és a járdán élő fákkal. Erőteljes növények – idősebb korukban még azt is túlélik, ha egy sofőr figyelmetlenül nekik tolat parkolás közben. Látványosan nem követelik meg a gondoskodást, hiszen kiterjedt gyökérrendszerükkel elég folyadékot gyűjtenek, és látszólag zavartalanul élnek az év minden szakában.
Nyáron azonban ők is vízhiányban szenvednek, még ha nem is adják ennek olyan látványos jelét, mint lágyszárú rokonaik. Különösen a körbebetonozott törzsű fák gyökereihez jut el kevés víz.
Régen a pesti bérházak tulajdonosai előírták a házmesterek számára, hogy nyáron minden fa tövéhez öntsenek egy vödör vizet. A házmesterek kora lejárt, de a fák ma is igénylik a bőséges öntözést, ha mástól nem, akkor a tulajdonosoktól. Nem tartozik a legvonzóbb kerti munkák közé a nehéz vödrök cipelése, de az árnyat adó, pornak és zajnak útját álló fák megérdemelnek ennyi törődést, végtére is nekik köszönhető, hogy zöldövezetben élhetünk.

(Barta)

Locsolómérő használatával csökkenthető a vízszámla

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel, de az öntözés során felmerülő közüzemi költségek egyszerűen csökkenthetők. A kerttulajdonosok két lehetőség közül választhatnak: igénybe vehetik a május elsejétől október végéig érvényes 10 százalékos átalánydíjas kedvezményt a szennyvízelvezetés díjából, vagy használhatnak locsolómérőt, s így az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük. Egyidejűleg azonban csak egy kedvezmény vehető igénybe. Akik korábban már részesültek a 10%-os átalánydíjas kedvezményben, de a továbbiakban locsolómérőt szeretnének szereltetni, előbb le kell mondaniuk az előzőleg megszerzett kedvezményükről.
A locsolómérő nemcsak gazdaságosabbá, hanem tudatosabbá is teszi a kertöntözést. A növények az év különböző szakaszaiban különböző mennyiségű vizet igényelnek. A mérőnek köszönhetően könnyedén figyelemmel kísérhetjük, mikor mennyit öntözünk, hiszen pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás.
A locsolási mellékvízmérővel igénybe vehető kedvezmény elszámolásának műszaki feltétele a házi ivóvízhálózat kerti vezetékére vagy kifolyójára szerelt hiteles mellékvízmérő. Az új locsolómérők tervezéséhez és szereléséhez, valamint a már korábban felszerelt és lejárt hitelességű mérők cseréjéhez a Fővárosi Vízművek Zrt. szerződött partnerein keresztül nyújt segítséget. A felszerelés árával, megtérülésével kapcsolatos kérdésekre a www.vizmuvek.hu oldalon lévő online locsolási mellékmérő-kalkulátor segít választ adni. A vízművek honlapján az ügyintézéshez szükséges legfontosabb tudnivalók is megtalálhatók.
A Fővárosi Vízművek Zrt. nyereményeket sorsol ki azok között, akik 2011. április 1. és augusztus 31. között szereltetnek fel új locsolási mellékvízmérőt. A szeptember végi sorsoláson egy 50 ezer, három 20 ezer és öt 10 ezer forintos vásárlási utalvány talál gazdára, amit a szerencsés nyertesek az Oázis Kertészetekben használhatnak fel.

z.