Ovodasok_KRESZ-versenye

Óvodások KRESZ-versenye

A Normafa-óvodások képviselték a Hegyvidéket az idei Mini-KRESZ „Pindur-Pandur Ki Mit Tud” országos vetélkedő döntőjében. Az elméleti és gyakorlati verseny komolyságát jelzi, hogy a felkészüléshez kapott teszteket sokszor még a szülők sem tudták helyesen kitölteni.

Szép sikert el a Normafa Óvoda csapata a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány szervezésében megtartott országos közlekedésbiztonsági vetélkedősorozat döntőjében. A hegyvidéki gyerekek az elméleti fordulóban maximális pontszámot értek el, a kerékpáros gyorsasági akadálypályán azonban néhány hibát vétettek, de így is a legjobb tizenkét csapat között végeztek.
A Mini-KRESZ „Pindur-Pandur Ki Mit Tud” vetélkedősorozat célja, hogy játékos eszközökkel járuljon hozzá a kulturált és biztonságos közlekedés népszerűsítéséhez. „A kerületi selejtezőből jutottunk be az országos döntőbe, amelyre a kerületi kapitányságon dolgozó Nagy Edit főtörzsőrmester készítette fel a gyerekeket – mesélt a részletekről Purzsa Gáborné óvodavezető. – Szükség volt a rendőri segítségre, hiszen a feladatlapokon több olyan kérdés szerepelt, ami még a gyakorló autóvezető szülőknek is fejtörést okozott. Sajnos, a biciklis ügyességi feladatok gyakorlását csak nehezen tudtuk megoldani, ugyanis a földrajzi adottságok miatt az óvoda kertje nem alkalmas erre.”
A nyereményként kapott KRESZ-játékokat, feladatlapokat, oktatókönyveket és -eszközöket a nagycsoportosok használják majd. Az óvoda nevelési programjában hangsúlyos szerepet kap a biztonságos közlekedés tudatosítása, amihez a táblák és a közlekedési lámpák megismertetése is hozzátartozik. „Fontos, hogy a gyerekek megértsék a gyalogos közlekedés szabályait, ezért a csoportok rendszeresen bejárják az óvoda környékét – mondta Purzsa Gáborné. – Ilyenkor gyakorolják a zebrán való átkelést, illetve megfigyelik a jelzőtáblákat és az autók mozgását. Arra törekszünk, hogy tudatosuljon bennük: az utakon elsősorban magukra számíthatnak, hiszen a járművezetők, a biciklisek nem biztos, hogy mindig figyelnek rájuk.” Az óvodavezető szerint mindez szükséges ahhoz, hogy a gyerekek biztonságosan közlekedjenek, felnőve pedig toleránsak, megértők legyenek a közlekedés valamennyi résztvevőjével szemben.

em.