Raszoruloknak_segitettek_a_diakok

Rászorulóknak segítettek a diákok

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére, tavaly óta az országban elsőként, önkéntes szociális programban vehetnek részt az önkormányzati fenntartású hegyvidéki középiskolák tizenegyedikes diákjai. Idén több mint százötvenen kapcsolódtak be valamelyik rászorultakkal foglalkozó intézmény munkájába.

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola hatvan diákja januárban a Pető Intézetben töltött el két hetet. „Akkor jöttünk, amikor a legnagyobb szükség volt ránk, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az év elején hiányoznak a külső segítők. Ilyenkor a még iskolába járó konduktorok a tanulással vannak elfoglalva, a kötelező gyakorlatok teljesítésére elsősorban a tanév végén kerül sor” – indokolta az időpontválasztást Patkó Lajos igazgató, aki kiemelte, hogy a Pető Intézet vezetői és a diákok is pozitívan nyilatkoztak a közös munkáról.
Olyannyira, hogy az intézet néhány gyereket még egy hétre kikért az iskolából – büszkélkedett az igazgató. Hozzátette: ebben komoly szerepe volt a tavalyi csoportnak, hiszen a maiak lelkesedését a korábbi évfolyam élménybeszámolói alapozták meg. „Arra kértük őket, osszák meg személyes tapasztalataikat az utánuk következőkkel – mondta. – A »diákközi« kommunikáció hatékonyságát jelzi, hogy megduplázódott a jelentkezők száma.”
Patkó Lajos úgy látja, a szociális munkát végző gyerekek megértették, hogy sokkal többet kaptak a Pető Intézet kis növendékeitől, mint amit valaha adni tudnának: „Végérvényesen leomlott a köztük lévő fal, sokan azóta is visszajárnak az intézetbe, ahol »vérre menő« focimeccseket játszanak kerekes székes társaikkal.” Az együtt eltöltött idő alatt a diákok összebarátkoztak az intézetben dolgozó Gallyas Ákos paraolimpikonnal. Azóta a sportember felkészüléséhez és versenyeztetéséhez az Aranyélet Nevelési, Oktatási és Személyiségfejlesztő Alapítványon keresztül anyagilag is hozzájárulnak a gyerekek.
A Hospice házban, a Miskolci úti Gyengénlátók Általános Iskolájában, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonban, a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában, valamint a Down és a Pető Intézetben töltött el májusban öt-öt napot a Tamási Áron iskola ötven diákja, akik maguk választhatták ki ideiglenes „munkahelyüket” – tájékoztatta a Hegyvidéket Hajnal Gabriella. „A gyerekek fogalmazást írtak a tapasztalataikról, s abban mindannyian egyetértettek, hogy a másokkal való törődés hatására másként látják a világot. Megérintette őket a segítségnyújtás élménye, többen azóta is visszajárnak az intézményekbe” – hangsúlyozta a Tamási Áron iskola vezetője.
Mint mondta, nem csupán lélekben erősödtek meg, többüknek egyfajta szakmai felkészülést is jelentett ez a néhány nap, az orvosi, egészségügyi, pszichológusi vagy szociális pályára készülők a való életben tapasztalhatták meg a rájuk váró feladatokat. A Tamásiban a mostani tanévben egy másik segítő programot is elindítottak, ennek keretében az önkéntesek a saját otthonában láttak el egy rászoruló idős nénit.
A tavalyi huszonöt után tavasszal már negyvennégyen jelentkeztek szociális munkára a Városmajori Gimnáziumban. A tizenegyedikesek a Kútvölgyi úti és a Kálvin János Református Idősek Otthonában, a Pető Intézetben, a Gaudiopolis Evangélikus Szeretetházban, a Vakok Intézetében és a Csalogány Iskolában élőkkel kerültek közelebbi kapcsolatba – mondta el lapunknak Kas Géza. A program iskolai szintű koordinációját Simonyi-Lengyel Mártával közösen ellátó pedagógus a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy valamennyi intézmény elégedett volt a gyerekek teljesítményével, ahogyan a diákok is hasznosnak és szükségesnek értékelték mások önzetlen támogatását.
Pedig nem volt könnyű dolguk, saját kérésükre ugyanis első látásra nehezebbnek tűnő feladatokat is vállaltak. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához benyújtott TÁRSpályázatnak köszönhetően a kerületin kívül két másik, az időseket segítő társadalmi és szociális programban is részt vett az iskola. A humán osztályokba járó 10. és 11. évfolyamosok két hónapon keresztül beszélgetéssel egybekötött zenés, táncos irodalmi műsorokat adtak a Kútvölgyi Idősek Otthonában. Kas Géza szerint a találkozókon a gyerekek rácsodálkoztak arra, mennyi érték és bölcsesség lakozik a legtöbbször gazdag életpályát befutó idős emberekben.
A másik projektben elsősorban a kilencedikesek kaptak szerepet, akik a családsegítő szolgálaton keresztül jutottak el a segítségre szoruló nyugdíjasokhoz. Közreműködtek a bevásárlásban és a mindennapi teendők ellátásában, segítettek a hegyvidéki klubdélutánok programjaiban, azonban ennél is fontosabb, hogy rendszeresen elbeszélgettek a magányosan élő idősekkel.

mm.