Latvanyos_idoutazas_a_tizenkilencedik_szazadba

Ybl-villa - Látványos időutazás a tizenkilencedik századba

Szent Iván éjjelén, a Múzeumok Éjszakáján először nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a nemrégiben felújított Ybl-villa. A látogatók száma minden várakozást messze felülmúlt, tízszer annyi ember kereste fel a Budakeszi úti palotát, mint amennyire a rendezők számítottak.

Eredetileg este hat órára tervezték a nyitást, de fél ötkor akkora tömeg várakozott a kapuban, hogy már akkor kénytelenek voltak megkezdeni a csoportvezetést – meséli Házi Katalin, a villát üzemeltető Kogart-ház vezetője. "Összesen százötven főre számítottunk, de a látogatók száma már most erősen meghaladta ezt, pedig még hét óra sincs – mondja. – És nézzen csak ki, még mindig micsoda tömeg ácsorog az udvaron! De nem bánjuk, hiszen azt szeretnénk, ha minél többen látnák ezt a példamutató beruházást, amit a Kogart, illetve annak alapító tulajdonosa létrehozott. Büszkék vagyunk arra, amit ma megmutathatunk a vendégeknek, szeretnénk, ha ők is megkedvelnék ezt a csodálatos házat."
Az Ybl-villa pár éve még rettenetesen rossz állapotban állt. "A felújításával az volt a célunk, hogy időutazásra vigyük a látogatókat: láthassák, átélhessék, milyen is lehetett akkor, amikor az 1850-es években megépült” – teszi hozzá Katalin.
A ház története hosszú és kalandos: terveit Rósa Antal kormánytisztviselő megrendelésére Hild József készítette, építését Ybl Miklós fejezte be. Ybl Ervin művészettörténész, a Budapesti Hírlap képzőművészeti rovatvezetője így írt róla: a Pesti Vigadó után ez Pest-Buda legnemesebb és legharmonikusabb romantikus épülete. E területen az idő tájt jöttek létre azok a kertek, nyaralók, villák, amelyek nagy része ma romos állapotban van. Eredetileg ezt a házat is nyaralónak szánta a Rósa család. Ám a századfordulón eladták, egy pesti kazángyáros, Eisele vette meg, végül a Grabovszky családhoz került (amely 1979-ig lakott itt).
A házat nászajándékként kapta az egyik Eisele lány 1920-ban, amikor házasságot kötött Grabovszky Camill reáliskolai tanárral. Ők lettek a környék első állandó lakói. A villa a neoreneszánsz irányzat első megjelenése volt a fővárosban, ezt bizonyítják harmonikus építészeti arányai és a pompás reneszánszos lodzsa is. Az épület – a múlt század végi kisebb átalakítások ellenére – ma ismét eredeti szépségében tündököl.
A villa három szintje az exkluzivitás és az elegancia birodalmába vezeti a látogatót. A fényűzés minden eleme és eszköze megtalálható ezen a nyolcszáz négyzetméteren: a patinás pince látványos bortrezorjától a magasföldszint három káprázatos, egymásba nyíló szalonján át a két emeleti luxusvendégszoba mesebeli kényelméig minden a minőségről beszél. A teljes villa jelenlegi berendezése eredeti bútorokból áll, a Londonból és Párizsból hozott, XV. és XVI. Lajos korabeli bútorok tökéletes harmóniában "élnek" együtt a 19. századi magyar festők remekműveivel.
A fogadószobát Ligeti Antal itáliai ihletésű festményei ékesítik, a kisszalont a klasszikus romantikus tájképfestők alkotásai uralják, az elegáns nagyszalont pedig a régi idők arisztokráciájának portréi díszítik. A villa földszinti szalonjai és két emeleti luxuslakosztálya egész napra, vagy akár hosszabb időre is bérbe vehető 2010 augusztusa óta. Olyan jeles vendégek fordultak meg itt, mint Yves Leterme belga miniszterelnök, vagy éppen Sir Roger Moore és felesége.
Az este folyamán az egri Gróf Buttler borászat borait is megkóstolhatták a látogatók. Természetesen a vendégek véleményére is kíváncsiak voltunk: „Miután nemcsak a borok érdekelnek, hanem a kultúra is, a barátnőmmel minden évben megtesszük ezt a körutat a Múzeumok Éjszakáján – meséli egy hölgy. – Megnézzük, mi az újdonság, van-e még valami, amit eddig nem láttunk, így került képbe az Ybl-villa. Már amit a kiadványban olvastam róla, felkeltette az érdeklődésem, a valóság azonban minden képzeletem felülmúlja. Egyszerűen meseszép!”

Ny. N.