Egyutt_daloltak_a_diakok

Együtt daloltak a diákok

Kedves kerületi hagyomány, hogy a Hunniareg Budai Módszertani Központ a tanév végén közös éneklésre hívja a hegyvidéki iskolák kórusait. A koncert ezúttal is jeles évfordulókat elevenített fel, a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Szokolay Sándor mellett a kétszáz éve született Liszt Ferencre emlékeztek a résztvevők.

„A levegő tele van muzsikával, mindössze annyit kell tenned, hogy jó mélyeket lélegzel” – idézte Edward Elger angol zeneszerző szavait a Hegyvidéki Dalostalálkozót köszöntő Sikota Krisztina. Az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke elmondta, régi hagyomány a Hegyvidéken, hogy a kerületi iskolák kórusai a nyári vakáció előtt összegyűlnek a Városmajori Gimnáziumban, és közös énekléssel örvendeztetik meg egymást, valamint a közönséget. Az eseménynek évek óta otthont adó iskola aulájában ezúttal közel négyszáz dalos kedvű fiatal adott koncertet, amelyen az idei tanévben első alkalommal – dr. Szilágyiné Csornai-Kovács Beatrix felkészítő tanár vezetésével – a Németvölgyi Általános Iskola kórusa is részt vett.
A találkozó arra is jó alkalom, hogy a diákok megmutassák egymásnak, mennyit fejlődtek a tanév folyamán. Sikota Krisztina kiemelte: kevés kerület mondhatja el magáról, hogy évről évre saját kórustalálkozót tud szervezni. Ezért büszke arra az önkormányzat, hogy öt intézmény nyolc kara vett részt a rendezvényen, amelynek csúcspontja ezúttal is két kórusmű közös eléneklése volt. Az egyik az idén nyolcvanéves Szokolay Sándor Táncnóta című szerzeménye, míg a másik a kétszáz évvel ezelőtt született Liszt Ferenc Magyar ünnepi dala.
A Hegyvidéki Dalostalálkozón a Pannonia Sacra Kicsinyek Kórusa, valamint az intézmény kamara- és nagykórusa egyaránt arany oklevelet, illetve diplomát kapott. A nagykórus ezen felül az „országos dicsérő oklevelet” is kiérdemelte. A szervező Zámbó Éva elmondta, hogy a kerületi minősítést csak a nem zenei tagozatos iskoláknak adják meg, az emelt szinten éneket tanító iskolákat a kétévenként megtartott fővárosi találkozókon értékelik.
A minősítések átadását követően a zsűri további elismerő okleveleket is kiosztott: Blazsek Andrea a Pannonia Sacra iskola kórusainak irányításáért általános karnagyi dicséretet kapott, Hraschek Katalin az előadott művek magas szintű tolmácsolásáért, Mitók Mónika a derűt árasztó szép előadásmódért, míg Mitruly Enikő és Opánszki Dávid Balázs Árpád kórusművének interpretálásáért részesült elismerésben.

mm.