Futas_az_egeszsegert

Futás az egészségért

Családi sportnapra hívta a mozogni vágyó budapestieket, kicsiket és nagyokat a Magyar Stroke Társaság és az Egyesület a Stroke Megelőzéséért. A csillebérci „ESzMEfuttatás” az agyérkatasztrófa megelőzésének társadalmi és egészségpolitikai fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Nemzetközi Stroke Nap magyarországi programjaihoz csatlakozva, immár harmadik alkalommal rendezték meg a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban a gyerekeket és felnőtteket egyaránt alaposan megmozgató „ESzMEfuttatás”, Társadalmi célú Sport és Családi Napot. A szervezők, az Egyesület a Stroke Megelőzéséért (ESzME) és a Magyar Stroke Társaság szándékai szerint a vidám, sportos program ráirányítja a figyelmet arra, hogy életmódváltással jelentősen csökkenthető a ma már a fiatalabb korosztályokat is elérő agyérkatasztrófa kialakulásának esélye.
Mint a rendezvényen megtartott ismeretterjesztő előadásokon kiderült, a stroke-esetek száma folyamatosan növekszik, riasztó adat, hogy Magyarországon az elmúlt évben mintegy ötvenezren estek át különböző súlyosságú agyérkatasztrófán. Az elsősorban a fel nem ismert vagy rosszul kezelt magas vérnyomásra visszavezethető stroke több ezer ember halálát okozza, a túlélők egy része pedig valamilyen maradandó egészségkárosodást szenved. Pedig az agyérkatasztrófa nagy százalékban elkerülhető lenne: az érfalak és általában a szervezet ugyanis „meghálálják” a zsír- és koleszterinszegény, egyúttal mozgásban gazdag életmódot.
A sportot ráadásul soha sem késő elkezdeni, ezt bizonyította be az „ESzMEfuttatás” is, amelyen öt- és tízezer méteres egyéni, valamint ezerméteres családi távokon indulhattak a versenyzők. Méghozzá igencsak sokan, ami azt mutatja, hogy az egészségmegőrzés terén előrelépés figyelhető meg a társadalomban – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal a rendezvény védnöki tisztét elvállaló Csollány Szilveszter. Az olimpiai bajnok tornász úgy látja, egyre inkább kialakul a mozgás iránti igény az emberekben. „Nem az a fontos, hogy mindenkiből élsportoló legyen, azt azonban igenis el kell érni, hogy a magyarok többsége heti rendszerességgel mozogjon” – hangsúlyozta a manapság alakformáló foglalkozásokat tartó Csollány Szilveszter.
Elmondta, a tornateremben naponta találkozik olyanokkal, akik már néhány hetes edzés után arról számolnak be, mennyire megváltozott az életük. Könnyebben mozognak, nyugodtan alszanak, nem fulladnak ki idejekorán, testileg és lelkileg is sokkal jobban érzik magukat. Hozzátette: olimpikonként igyekszik jó példával elöl járni, az edzéseken a legtöbb gyakorlatot saját maga mutatja be, ezenkívül a családjával rendszeresen kerékpározik.

Em.