Gyumolcsos_pulykatekercs

Gyümölcsös pulykatekercs

Végre itt a gyümölcsök ideje, előkerülhetnek a jól bevált mártások, levesek, lekvárok receptjei! Aki azonban esetleg valami más ízre vágyik, jó, ha tudja: a húsok remekül házasíthatók friss gyümölcsökkel. Ennek egyik nagyszerű példája a gyümölcsös pulykatekercs.

Vásároljunk 60 deka pulykamellfilét, vágjunk le belőle 2 darab 20 dekás szeletet a hús rostjaira merőlegesen. Irdaljuk be a szeletek széleit, és verjük ki téglalap alakúra. A maradék 20 deka húst daráljuk le finom lyukú tárcsán kétszer egymás után.
Ezután magozzunk ki 10 deka cseresznyét, felezzük el a szemeket, és szemezzünk le 10 deka ribiszkét. Hámozzunk meg, bontsunk gerezdjeire 1 kisebb mandarint, és adjunk hozzá 3-4 gerezd hámozott, keményebb körtét, de ne felejtsük el kivágni a magházát. Mindkettőt vágjuk fel apró darabkákra. Rakjuk az összes gyümölcsöt egy mélyebb tálba, adjuk hozzá a darált pulykamellet, 1 csapott evőkanál zselatinport, enyhén sózzuk, majd fűszerezzük meg 1-1 mokkáskanál őrölt bazsalikommal, ánizzsal és frissen reszelt szerecsendióval.
Ezt az ízes tölteléket halmozzuk a kivert mellszeletek hosszanti szélére, és tekerjük fel, mint a bejglit. Akkor jó, ha a hús befedi a tölteléket, és pontosan összeér. A tekercset sózzuk meg kívülről is, bugyoláljuk alufóliába, fektessük tepsibe. Annyi vizet öntsünk alá, hogy a tekercseket félig ellepje. Pároljuk előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 25 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor megsült, bontsuk ki a fóliából, papírtörlővel szárogassuk le kissé, és tegyük hűtőszekrénybe. Amíg kellően kihűl, készítsük el a mártást, amivel majd beborítjuk. Két csapott evőkanál zselatint 1 deci vízben kevergetve főzzünk fel. Mielőtt megkocsonyásodna, adjunk hozzá 2 deci szobahőmérsékletű tejfölt. A mártást egy akkora tepsibe töltsük, amekkorába a tekercs is majd éppen belefér, és addig locsoljuk a húsra köröskörül, amíg teljesen be nem vonja, és meg nem dermed rajta kb. 3 milliméternyi vastagon. Ezután emeljük át egy másik, tiszta tepsibe, és tálalásig tartsuk hidegen. Végül deszkára fektetve forró vízbe mártott késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel.
E fogás nagyszerűen alkalmas arra, hogy vendégváró hidegtálat készítsünk belőle. Ez esetben érdemes egy pohár jól behűtött, könnyű, félszáraz roséval kínálni.

JM